Ako se nas pita, sezona domaćih jagoda je najbolja sezona. Sočne i slatke bobice sasvim su dovoljne same – bilo kao snack ili desert. Ipak, i naši najdraži kolači upravo su kolači s jagodama. U moru genijalnih recepata za torte od jagoda ili kolače od jagoda, ističe se jedan vrlo jednostavan. Prhko tijesto, puding od vanilije i domaće jagode, kombinacija je koja će oduševiti i najzahtjevnije sladokusce.
Recept
Sastojci:
za suho prhko tijesto:
- 125 g maslaca
- 100 g šećera u prahu
- malo soli
- 2 žumanjka
- 250 g brašna
- 2 žlice hladne vode ili mlijeka
za puding kremu:
- jedna vrećica pudinga od vanilije
- 2-3 žlice šećera
- 400 ml mlijeka
za dekoraciju:
- jagode ili drugo sezonsko voće
Postupak izrade tijesta:
- Maslac, šećer i sol pretvoriti u kremastu smjesu, pa umiješati brašno i žumanjke.
- Tijesto će se sada jako mrviti, dodajte vodu ili mlijeko.
- Lagano umijesite tijesto u kuglu, uz što manje miješenja.
- Pobrašnite kuglu tijesta, omotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na najmanje 1 sat.
Postupak izrade torte:
- Puding od vanilije skuhajte prema uputama na vrećici, stavite malo manje mlijeka (oko 400 ml) kako bi vaša puding krema bila gušća i čvrsta.
- Tijesto izvadite iz hladnjaka, režite komade tijesta debele otprilike 5mm. Komade obložite po dnu i stranicama kalupa, utisnite zajedno i poravnajte.
- Kalup s tijestom ostavite da odmori još 1h u frižideru.
- Pecite 15-ak min na 180 C, dok tijesto ne dobije lijepu boju.
- Kada se tijesto ohladi, na njega ulijte puding kremu od vanilije, a na kraju gore dodajte oprane i narezane jagode ili drugo sezonsko voće.
Foto: Pexels, Unsplash