Jedan klasik koji se može dekorirati za svaki blagdan, a osobito za Uskrs. Ukusna, sočna i aromatična torta koja apsolutno svakog oduševi! Nemate osjećaj da jedete mrkvu, ako vas to plaši. Mrkva daje sočnost, poseban slad i boju.
Sastojci:
Za pravokutni kalup za tortu visokog ruba – 38 x 25 x 7 cm
- 150g pirovog brašna
- Žličica praška za pecivo
- Žličica sode bikarbone
- 120g smeđeg šećera
- Pola žličice mljevenog cimeta
- Pola žličice mljevenog kardamoma
- 170g ribane mrkve
- Žlica vanilija arome
- 2 jaja
- 100ml suncokretovog ulja
- 50g tekućeg jogurta
Premaz:
- 200g krem sira
- 50g meda
- Žlica vanilije
- 100g vrhnja za šlag
Postupak:
Prvo pripremite biskvit. U posudu dodajte suhe sastojke – pirovo brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, smeđi šećer, mljeveni cimet i kardamom pa promiješajte da se sve sjedini. Dodajte ribanu mrkvu, vanilija aromu, jaja te suncokretovo ulje i jogurt pa sve dobro promiješajte u jednoličnu smjesu.
Smjesu rasporedite po kalupu koji je namašćen i obložen papirom za pečenje te pecite na 180 stupnjeva, 15-20 minuta. Pustite da se u potpunosti ohladi prije rezanja. Nakon hlađenja, biskvit prerežite na pola po dužini i po širini kako biste dobili 4 jednaka pravokutna biskvita.
Za kremu, u posudu za miksanje dodajte krem sir, med i vaniliju. Promiješajte pa onda dodajte vrhnje za šlag koje ste izradili u šlag pa sjedinite. Kremu resporedite između svake kore i ostavite si malo kreme za premazivanje cijele torte.
Ukrasite i ohladite prije posluživanja.
Recept nam donosi Ena Kokanović Nagy s bloga Slavonka. Još recepata potražite na njenom blogu i Instagram profilu.
Foto: Ena Kokanović Nagy