Kombinacija mirisa jabuka, cimeta i karamele koji se peku stvara neodoljivu aromu koja će vas mamiti dok se ova torta peče. Tradicionalni kolač od jabuke je nešto što većinu podsjeća na kućnu i toplu atmosferu. Upravo je takva i ova torta koja, uz to, obiluje bogatim okusom karamele.
Sastojci:
Kore za tortu
- 200 g brašna
- 1 žlica mljevenog cimeta
- 1 žličica praška za pecivo
- 1 žličica sode bikarbone
- ½ žličice soli
- 115 g neslanog pmaslaca, istopljenog
- ulje
- 100 g šećera
- 50 g smeđeg šećera
- 2 velika jaja
- 100 g grčkog jogurta
- 1 žlica ekstrakta vanilije
- 200 ml mlijeka
Karamel umak
- 100g šećera
- 10oml slatkog vrhnja
- 40g maslaca
- 1/2 žlice šećera
Glazura
- 345 g neslanog maslaca, omekšalog
- 150 g šećera u prahu
- 1 žlica karamele
Toping od jabuka
- 4 kisele jabuke, oguljene i narezane na krupne kocke
- 80 g smeđeg šećera
- 1 žlica mljevenog cimeta
- 1 žlica kukuruznog skroba
Priprema
Kore
Uključite pećnicu na 180°C i obložite tri kalupa za pečenje promjera 15 cm papirom za pečenje. U posudi srednje veličine pomiješajte brašno, cimet, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol. U velikoj posudi umutite otopljeni maslac, ulje, šećer, smeđi šećer, jaja, grčki jogurt i ekstrakt vanilije dok ne postane kremasto i glatko. U nju dodajte smesu s brašnom i miješajte dok se ne sjedini. Polako dodajte mlijeko dok mikser radi na niskoj brzini sve dok ne dobijete smjesu. Podijelite smjesu u pripremljene kalupe za pečenje. Pecite kore 35-40 minuta. Rubovi trebaju biti blago zlatno smeđi, a sredina čvrsta. Pustite da se kore ohlade najmanje 20 minuta. Skinite papir i ostavite kore da se potpuno ohlade prije nego što ih sastavite.
Karamel umak
U malu posudu stavite šećer i ostavite ga na srednje jakoj vatri, ne miješajući, dok se potpuno ne otopi i postane smeđe boje. Vrlo sporo dodajte slako vrhnje u karamelizirani šećer, dok konstantno i energično miješate špatulom u drugoj ruci. Kuhajte još nekoliko minuta dok se ne stvori tanki sloj na poleđini kuhače. Maknite posudu s vatre i dodajte maslac, kockicu po kockicu, dok se sve ne sjedini. Napravljenu karamelu ostavite u posudi dok se ne ohladi. Karamela će se znatno zgusnuti kako se hladi.
Krema
U velikoj posudi izmutite maslac sve dok ne postane kremast. Dodajte šećer u prahu i karamelu i miješajte mikserom na niskoj brzini dok se smjesa ne sjedini.
Toping od jabuka
U malu posudu dodajte jabuke, smeđi šećer i cimet. Poklopite i kuhajte na srednje jakoj vatri dok ne zavrije. Kada jabuke omekane pospite ih kukuruznim škrobom i miješajte dok tekućina ne postane želatinozna. Prebacite jabuke u posudu i ohladite ih u hladnjaku. Na kraju ih nasjeckajte.
Slaganje torte
Stavite jednu koru na stalak za tortu. Dodajte veliku žlicu kreme na vrh i koristite špatulu da je izravnate u ravnomejerni sloj. Koristite špatulu da napravite krug u sredini kreme. Dodajte punu žlicu karamele u sredinu i ravnomjerno rasporedite. Ponovite s preostalim korama. Rashladite tortu u hladnjaku oko 15 minuta prije nego što je premažete finalnim slojem kreme. Na kraju tortu prelijte karamelom i na vrh dodajte kockice jabuka.
Tekst je preuzet s portala Journal.rs.
Foto: Instagram (@teakandthyme)