Iako je Božić iza nas pa vjerujemo da ste se nauživali božićnih kolača i slastica, nedjeljom nakon ručka sigurno se uvijek poželite nečime zasladiti. Ova torta od čokolade s krokantima od lješnjaka tako nam se učinila kao prava stvar za današnje poslijepodne.
Budući da ne sadrži brašno, za uspjeh teksture ove torte zaslužna su jaja i snijeg koji mora biti vrlo čvrst kako bi biskvitu pružio potrebnu gustoću, bez dodavanja praška za pecivo. Recept smo pronaši na stranicama Zare Home, a prenosimo ga u nastavku.
Sastojci:
(za 6-8 porcija)
- 250 g maslaca sobne temperature
- 90 g čistog kakaa
- 7 jaja veličine L
- 275 g smeđeg ili rapadura šećera
- 150 g mljevenih badema
Za krokante:
- 1,5 šalica šećera
- 90 ml vode
- 350 g prženih lješnjaka
Priprema:
- Obložite okrugli kalup od 24 cm papirom za pečenje i premažite maslacem. Zagrijte pećnicu na 160 ºC.
- Umutite maslac u mast (vrlo meku) i u to prosijte kakao sve dok ne postignete kremastu gustoću.
- U posudi postavljenoj na kipuću vodu mutite cijela jaja i šećer dok ne dobijete pjenastu gustoću i udvostručite volumen.
- Pomiješajte dvije smjese špatulom i ubacujte mljevene bademe dok smjesa ne postane homogena.
- Izlijte u kalup i stavite u pećnicu na središnju rešetku na 45-50 minuta. Kada je torta gotova, ostavite je u kalupu da se ohladi.
- Kada se ohladi, pospite kakaom u prahu.
- Za krokante, lješnjake popržite, ako su sirovi, na laganoj vatri na tavi ili u pećnici.
- Lješnjake prepolovite ili prerežite na četiri dijela i rasporedite po papiru za pečenje.
- U dubokom loncu s teškim dnom pomiješajte šećer i vodu. Stavite na jaku vatru bez miješanja dok se ne stvori intenzivni zlatni karamel.
- Izlijte karamel po lješnjacima i ostavite da se ohladi. Dodajte krokante na tortu i poslužite.
Foto: Zara Home