Hungry Mile ima recept mjeseca: Torta della nonna al pistacchio je sve što nam treba
Hungry Mile ima recept mjeseca: Torta della nonna al pistacchio je sve što nam treba

Hungry Mile ima recept mjeseca: Torta della nonna al pistacchio je sve što nam treba

U eri kad je sve Dubai evo i jedna Dubai torta (ali čitaj kao torta della nonna al pistacchio). Inače se sastoji od prhkog tijesta i bogatog sloja kreme kojoj je ovaj put dodana krema od pistacija. Recept za tortu della nonna al pistacchio donosi nam Hungry Mile.

Torta della nonna al pistacchio

Sastojci:

Tijesto:

  • 400 g oštrog brašna (ili pola glatko pola oštro)
  • 2-3 žlice šećera u prahu
  • 1 vanilin šećer
  • prstohvat soli
  • svježe ribana korica limuna
  • 200 g maslaca
  • 1 jaje
  • 2 žumanjka

Krema:

  • 6 žumanjaka
  • 80 g šećera
  • 50 g gustina
  • 600 ml mlijeka
  • vanilin šećer ili ekstrakt/aroma vanilije
  • 1 teglica kreme od pistacija (190 g)
torta della nonna al pistacchio_Hungry Mile (5)
torta della nonna al pistacchio_Hungry Mile (5)

Priprema:

  •  U zdjelu stavite brašno, šećer u prahu, vanilin šećer i sol te dodajte koricu limuna. Promiješajte i narežite hladan maslac na manje komade, prstima utrljajte u brašno dok smjesa ne postane pjeskasta. Dodajte jaje i žumanjke, pa brzo zamijesite kompaktno tijesto. Omotajte folijom i stavite u hladnjak.
  • Za kremu: žumanjke, pola mjere šećera i gustin povežite u glatku smjesu. U lonac stavite mlijeko, ostatak šećera i vaniliju, a zatim dodajte kremu od pistacija. Zagrijavajte dok se ne otopi. Žumanjke temperirajte dodavanjem male količine zagrijanog mlijeka, pa sve vratite u lonac. Miješajte dok krema ne postane gusta. Prebacite kremu u zdjelu, prekrijte folijom i ostavite da se hladi.
  • Pećnicu zagrijte na 180°C. Kalup za pite premažite maslacem i pospite brašnom. Tijesto podijelite na dva nejednaka dijela. Veći dio razvaljajte i utisnite u kalup, izbodite dno vilicom i dodajte ohlađenu kremu. Manji dio tijesta razvaljajte i stavite preko kreme. Vilicom izbodite vrh i pecite 40-45 minuta na 180°C.
  • Ohladite tortu, pospite šećerom u prahu i ukrasite sjeckanim pistacijama ili po želji.

Recept i fotografije: Mile Butorac (@hungry_mile)

Učitati još
Zatvori