

U eri kad je sve Dubai evo i jedna Dubai torta (ali čitaj kao torta della nonna al pistacchio). Inače se sastoji od prhkog tijesta i bogatog sloja kreme kojoj je ovaj put dodana krema od pistacija. Recept za tortu della nonna al pistacchio donosi nam Hungry Mile.


Torta della nonna al pistacchio
Sastojci:
Tijesto:
- 400 g oštrog brašna (ili pola glatko pola oštro)
- 2-3 žlice šećera u prahu
- 1 vanilin šećer
- prstohvat soli
- svježe ribana korica limuna
- 200 g maslaca
- 1 jaje
- 2 žumanjka
Krema:
- 6 žumanjaka
- 80 g šećera
- 50 g gustina
- 600 ml mlijeka
- vanilin šećer ili ekstrakt/aroma vanilije
- 1 teglica kreme od pistacija (190 g)


Ostani u korak
s trendovima
Prijavi se na Journal newsletter.
Priprema:
- U zdjelu stavite brašno, šećer u prahu, vanilin šećer i sol te dodajte koricu limuna. Promiješajte i narežite hladan maslac na manje komade, prstima utrljajte u brašno dok smjesa ne postane pjeskasta. Dodajte jaje i žumanjke, pa brzo zamijesite kompaktno tijesto. Omotajte folijom i stavite u hladnjak.
- Za kremu: žumanjke, pola mjere šećera i gustin povežite u glatku smjesu. U lonac stavite mlijeko, ostatak šećera i vaniliju, a zatim dodajte kremu od pistacija. Zagrijavajte dok se ne otopi. Žumanjke temperirajte dodavanjem male količine zagrijanog mlijeka, pa sve vratite u lonac. Miješajte dok krema ne postane gusta. Prebacite kremu u zdjelu, prekrijte folijom i ostavite da se hladi.
- Pećnicu zagrijte na 180°C. Kalup za pite premažite maslacem i pospite brašnom. Tijesto podijelite na dva nejednaka dijela. Veći dio razvaljajte i utisnite u kalup, izbodite dno vilicom i dodajte ohlađenu kremu. Manji dio tijesta razvaljajte i stavite preko kreme. Vilicom izbodite vrh i pecite 40-45 minuta na 180°C.
- Ohladite tortu, pospite šećerom u prahu i ukrasite sjeckanim pistacijama ili po želji.
Recept i fotografije: Mile Butorac (@hungry_mile)