Ova četiri ukusna topla napitka kao stvorena su za jesenske dane
Ova četiri ukusna topla napitka kao stvorena su za jesenske dane

Ova četiri ukusna topla napitka kao
stvorena su za jesenske dane

Dolaskom hladnih, kišnih i tmurnih dana jedino što želimo je biti kod kuće, zavučeni ispod dekica, s omiljenim toplim napitkom u ruci. U želji da čaj i kavu zamijenimo nečim malo drugačijim, pronašli smo četiri najukusnija topla napitka koja sami možete pripremiti u nekoliko minuta.

Neke ste od njih, vjerujemo, isprobali u kafićima, a ako i niste – sada je pravo vrijeme za to. Jednom kada pronađete svog favorita među ovim napicima, teško ćete ga se riješiti. Dobro je što su zdravi, a uvijek ih možete obogatiti dodatkom meda, agavinog sirupa i ekstrakta vanilije.

kava_Pexels

Chai Latte

Jedno vrlo nježno, blago i slatkasto piće stvoreno za hladne dane je Chai Latte – ne samo da će ugrijati tijelo već i dušu! Chai Latte možemo raditi na dva načina: mješavinom začina ili korištenjem crnog čaja. Postoje razni odlični gotovi pripravci s mješavinom začina, a najčešće se koriste crni čaj, kardamom, cimet i klinčić.

Ipak, za kućnu pripremu mi koristimo pravi crni čaj i začine, a za cijeli postupak trebat će vam maksimalno 5 minuta.

Recept

Sastojci: 

  • 2 šalice bademovog mlijeka (ili mlijeka po izboru)
  • 2 vrećice crnog čaja
  • 3/4 žličice mljevenog cimeta
  • 1/4 žličice mljevenog đumbira
  • 1/4 žličice mljevenog kardamoma
  • 1/8 žličice mljevenog klinčića
  • 3 žlice meda ili agavinog sirupa

Postupak:

  • Zagrijte mlijeko u lončiću na srednje jakoj vatri. Ugasite vatru i dodajte 2 vrećice crnog čaja u lonac s vrućim mlijekom. Pričekajte 3 do 5 minuta da se čaj natopi, zatim uklonite vrećice.
  • Sada u mlijeko dodajte cimet, đumbir, kardamom, klinčiće i agavin sirup. Umutite da se sjedini, miješajući na srednjoj vatri, dok smjesa ne postane vruća.
  • Začine prilagodite svom ukusu i odmah poslužite.

Golden Latte

Golden latte, golden milk ili turmeric latte nazivi su za čaroban napitak na bazi kurkume, cimeta, meda i đumbira. Na prvu možda zvuči jako i intenzivno, no kombinacija malih doza ovih zdravih začina, vanilije i mlijeka po odabiru, ovaj napitak čine pravim toplim “spasom” za hladne dane. Volimo ga popiti umjesto čaja, kave ili kakaa, kako bismo uveli malo promjena u jesenske i zimske rutine.

“Zlatno mlijeko” svoju boju zahvaljuje kurkumi, a ako ga želite učiniti još zdravijim, u njega dodajte malo papra ili čilija te pola žličice kokosovog ulja. Zbog svojih zdravih sastojaka i njihovih dobrobiti za naše zdravlje – prvi je izbor u trenucima kada osjetimo da nas hvata prehlada, ali i kao prevencija istih problema.

Recept

Sastojci:

  • 350 ml bademovog mlijeka (ili bilo kojeg mlijeka po izboru)
  • ¼ žličice mljevene kurkume
  • ¼ žličice mljevenog cimeta
  • ¼ žličice mljevenog đumbira
  • ½ žličice ekstrakta vanilije
  • 1 žličica meda ili agavinog sirupa
  • malo chillija ili mljevenog crnog papra
  • opcionalno: ½ žličice kokosovog ulja

Priprema:

  • Sve sastojke stavite u lonac i neprestano miješajte na laganoj vatri, najbolje s pjenjačom. Kada je vruće, ulijte u šalice i pospite s još malo cimeta.
Golden turmeric latte

Matcha Latte

Matcha Latte već nam je dobro poznat napitak koji svojom bojom, mirisom i okusom na prvu često i ne privlači, no jednom kada naučite kako ispravno pripremiti i začiniti Matchu, vrlo će vam lako postati omiljen napitak. Uz pravilno doziranje matcha praha, mlijeka i sladila, vaš napitak neće biti gorak, već nježan i lagan, blago slatkaste arome.

Matcha prah je posebna vrsta zelenog čaja u prahu koja se već stoljećima koristi u japanskoj kulturi, a njeni benefiti za naše zdravlje su brojni.

Recept

Sastojci:

  • 1 žličica matcha praha
  • 1 žlica vruće vode
  • 2 žličice meda ili po ukusu
  • 3/4 šalice vrućeg mlijeka

Postupak:

  • Prosijte žličicu matcha praha u šalicu.
  • Dodajte malo tople vode i mutite dok se ne otopi, dok smjesa nema grudice. Umiješajte med ili agavin sirup.
  • Dodajte mlijeko po izboru i miješajte pjenjačom da se sjedini, poslužite odmah.

Vruča čokolada

Dva najpopularnija topla napitaka za vrijeme hladnijih mjeseci su kakao i vruća čokolada. Vruću čokoladu možemo pripremiti na puno načina, uz puno različitih dodataka poput cimeta, ruma, sljezovih kolačića, karamele ili šlaga. Ovdje se ne možemo odlučiti koji je naš favorit jer vruću čokoladu zaista obožavamo na sve načine!

Recept

Sastojci:

  • 2,5 šalice mlijeka po izboru
  • 1 žličica smeđeg šećera
  • 2 žličice nezaslađenog kakaa u prahu
  • 1/2 šalice biljnog vrhnja
  • 1/2 šalice komadića tamne čokolade
  • 1 žličica ekstrakta vanilije

Priprema:

  • Pomiješajte mlijeko, šećer i zagrijte na srednjoj vatri dok se šećer ne otopi, umiješajte kakao te vrhnje i komadiće čokolade. Stalno miješajte držeći plamen na laganoj do srednjoj jačini.
  • Kada se sve rastopilo, umiješajte vaniliju. Maknite s vatre.
  • Ulijte u šalice, ubacite dodatke po želji. Ovo je piće brzo, jednostavno i jako čokoladno! Uživajte!

Foto: Pexels, Unsplash, Profimedia

Učitati još
Zatvori