Brze i jednostavne ljetne salate u kojima ćemo uživati svaki dan
Brze i jednostavne ljetne salate u kojima ćemo uživati svaki dan

Brze i jednostavne ljetne salate u
kojima ćemo uživati svaki dan

Uz sve aktivnosti na koje nas sunce poziva van izvan kuće, teško je razmišljati o provođenju vremena u kuhinji. Iako su dani dulji nekako više težimo tome da ih maksimalno provedemo u najdražim hobijima i druženju s prijateljima. Povećana želja da izgledamo dobro i osjećamo se snažno raste upravo u ovim mjesecima, a mnogi su već i započeli s pripremama za plažu odlascima u teretanu i uvođenjem lakih obroka. Tople salate u ljetnoj varijanti savršena su alternativa kuhanim obrocima koje je potrebno planirati i prije svega – dugo kuhati.

Tople salate su idealan ljetni obrok

Da zdravo nije bezukusno i dosadno potvrdile su tople salate. Na Instagram profilima foodieja iz cijelog svijeta pronašli smo inspiraciju i recepte u kojima ćemo uživati svaki dan. Tople salate trenutno su pravi hit na gastronomskoj sceni i najlakši način da u svakom obroku uživate, unosite povrće te istovremeno zadovoljite apetit i nepce.

ljetna salata

Krumpir + leća

Sastojci:

  • 4 velika krumpira
  • 1 konzerva zelene leće
  • 1 žuti luk
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 1 žličica kurkume
  • 1/2 žličice cimeta
  • svježi peršin
  • sol i papar

Upute:

Krumpir skuhajte pa ogulite i narežite na kockice. Na maslinovom ulju pirjajte luk narezan na trakice sa začinima pa dodajte ispranu leću. Na posljetku dodajte krumpir i sve izmiješajte. Prije posluživanja posipajte svježe sjeckanim peršinom.

Naranča + cikla + kvinoja

Sastojci za salatu:

  • 4 velike cikle
  • 100 g kvinoje
  • 1/2 povrtne kocke
  • 400 g slanutka
  • 1 naranča
  • 100 g rikole

Sastojci za dresing:

  • 1 cijeđena naranča i naribana korica
  • 1 češanj češnjaka
  • 1/2 žličice naribanog đumbira
  • 2 žlice tahinija
  • papar

Upute:

Ciklu skuhajte i ohladite, a kvinoju pripremite u vodi s povrtnom kockom. U blenderu izmiksajte sve sastojke za dresing pa u zdjelu ubacite slanutak, kvinoju i prelijte dresingom. Na tanjur posložite rikolu kao bazu i dodajte slanutak s kvinojom, završite sa slojem cikle i tankih kriški naranče.

Cvjetača + orasi + datulje

Sastojci:

  • 400 g cvjetače
  • 1 batat
  • 6 Medjool datulja
  • 1 šalica oraha
  • 2 žlice svježeg kopra
  • 3 žlice maslinovog ulja

Sastojci za dresing:

  • 1 žlica Dijon senfa
  • 1/4 šalice vode
  • 3 žlice maslinovog ulja
  • 1 cijeđeni limun
  • sol i papar

Upute:

Uključite pećnicu na 180 stupnjeva, a batat i cvjetaču narežite na trakice i poprskajte maslinovim uljem pa pecite 30 minuta. Ohladite 10ak minuta, a u međuvremenu u zdjeli pomiješajte orahe, kopar i datulje nasjeckane na komadiće. Dodajte povrće i dobro promiješajte. Izmiksajte sastojke za dresing pa prelijte preko tople salate i poslužite odmah.

Foto: iStock, Instagram (@frommylittlekitchen)

Učitati još
Zatvori