Još jedan razlog zašto volimo ovo doba godine su topli i ukusni napitci koji svaki trenutak pretvaraju u čaroliju. Kada je u ruci šalica toplog i mirisnog pića svijet izgleda savršeno. Nedjeljno popodne u društvu dragih ljudi ili samo dobre knjige i nekoliko gutljaja tople čokolade pretvara se u maštu koja je stvarna i opipljiva.
Čokoladu obožavamo u svim njezinim izdanjima, ali njezina topla i kremasta ruha obogaćena raznim dodacima i okusima pravo su savršenstvo. Zašto onda ne biste stvorili još bolju atmosferu u vašem domu i pretvorili interijer u pravo hedonističko carstvo, a šalica ukusne i mirisne tople čokolade dodatno će začiniti i obogatiti nedjeljni opuštajući ugođaj.
U nastavku vam donosimo 4 varijante predivnih toplih čokolada za nezaboravan gastro doživljaj u vlastitoj režiji. Poigrajte se dodacima i začinima, a dodatno se ugrijte uz nekoliko decilitara omiljenih alkoholnih pića koji će toplu čokoladu iz vašeg lončića učiniti najboljom.
Stoga, uživajte u bijeloj, mliječnoj i tamnoj čokoladi obogaćenoj alkoholom na način koji će izazvati samo najljepše emocije. Pohvalite se i prijateljima što sve kriju vaše magične šalice i lijepo se provedite uz osmijeh.
Bijela čokolada s neodoljivom aromom Bailey’sa
- 2 šalice punomasnog mlijeka
- 1/2 šalice bijele naribane čokolade
- sjemenke vanilije po ukusu
- 1 čaša Bailey’s Original Irish Cream
- 1/2 šalice slatkog vrhnja
- kapljica ekstrakta vanilije
- 1 žlica sirupa od agave
Sipajte mlijeko u tavu i zagrijte malo iznad srednje temperature. Dodajte bijelu čokoladu i poklopite. Potom smanjite temperaturu na srednjue nisku. Zatim dodajte naribani štapić vanilije. Lagano miješajte smjesu dok ne postane gusta i ujednačena. Električnom mješalicom pretvorite slatko vrhnje u gustu kremu i dodajte je čokoladnoj smjesi. Dodajte sirup od agave i vaniliju i nastavite miješati. Uklonite s vrućine dodajte Bailey’s. Ulijte bijelu vruću čokoladu s alkoholom u pojedinačne čaše. Pospite s nezaslađenim kakao prahom, dodajte naribanu bijelu čokoladu i prstohvat morske soli.
Mliječna čokolada obogaćena whiskeyjem
- 1/4 šalice kakao praha
- 1/4 šalice ribane mliječne čokolade
- 1/2 šalice šećera
- 1/4 žličice chilija u prahu
- 2 šalice punomasnog mlijeka
- tri velike žlice whiskeya
- karamele i marshmallows
- šlag
Dodajte kakao, naribanu čokoladu, šećer, čili u prahu i mlijeko u malu posudu za umake. Zagrijte smjesu malo iznad srednje visoke temperature, neprestano dodavajte kakao i otopite čokoladu. Stavite vruću čokoladu na paru. Ne kuhajte, a zatim uklonite sa štednjaka. Dodajte whiskey i podijelite vruću čokoladu u dvije šalice. Dodajte karamele, šlag i marshmallowse.
Bijela čokolada s mirisom ruma
- 1 bijela čokolada
- tri žličice cimeta cimeta
- 4 čaše mlijeka
- 120 ml likera od čokolade
- 120 ml bijelog ruma
- preljev od karamele
- šlag
Ugrijte čašu mlijeka pa u toj količini u posudici otopite bijelu čokoladu koju ste prehodno izlomili na manje komadiće. Sve zajedno miješajte oko 3 minute dok smjesa ne postane gusta i jednolična. Smjesi dodajte preostale tri čaše mlijeka i cimet. Promiješajte sve zajedno dok se ne sjedini. U šalice sipajte rum i liker od čokolade, a zatim dodajte i pripremljenu vruću čokoladu te promiješajte. Na vrh stavite šlag i preljev od karamele.
Tamna čokolada s crnim vinom
- 1 tamne čokolada sitno sjeckana
- 1⁄3 čaše crnog vina
- 1 šalica punomasnog mlijeka
- 1 prstohvat soli
- malo šećera
- korica naranče
Pomiješajte mlijeko i čokoladu i lagano zagrijavajte dok se čokolada potpuno ne otopi. Miješajte dok se oba sastojka dobro ne sjedine i ne stvore gustu i kremastu smjesu. Potom dodajte šalicu vina, malo šećara i soli pa nastavite miješati. Sipajte ovaj mirisni napitak u šalice i ukrasite šlagom. Na vrh naribajte koricu od naranče i uživajte u bogatstvu okusa.