Ako ste u potrazi za jednostavnim i brzim jelom, ova tjestenina će vas oduševiti. Pesto od šparoga i rikule je nježan, ali dovoljno aromatičan pesto prožet notom šparoga. Divno se slaže sa svim vrstama tjestenine, a možete ga poslužiti i uz razne salate, meso i sl. Za pesto vam treba svega nekoliko sastojaka i par minuta vremena.
Za vrijeme sezone šparoga ovaj pesto volim uvijek imati u hladnjaku. Pripremim ga unaprijed i spremim u staklenu posudu. Koristim ga za mnoga jela i salate kojima dođe kao pravo osvježenje.
Ako volite pesta ili šparoge, ovaj obavezno probajte. Vjerujem da će vam se svidjeti koliko i meni.
Sastojci:
- 250 g tjestenine (špageti)
- 500 g šparoga
- 2 šake rikule
- 30 g pinjola, tostirani
- 40 g tvrdog sira (Grana Padano, Pecorino ili po izboru), nariban
- prstohvat soli
- papar
- 100 ml maslinovog ulja
Priprema:
- Tjesteninu stavite kuhati u kipuću i posoljenu vodu. Kuhajte je koliko piše na uputstvima na pakiranju.
- Šparoge operite pa im odstranite donji tvrdi dio stabljike. U zasebnom loncu ih blanširajte. Dovoljno je nekoliko minuta kako bi omekšale. Blanširane šparoge ocijedite te prođite hladnom vodom kako bi zaustavili proces kuhanja.
- Pinjole kratko tostirajte na tavi. Rikulu operite i ocijedite.
- U blender ili sjeckalicu stavite šparoge, rikulu, tostirane pinjole, naribani sir te začine (sol i papar). Upalite blender te postepeno dolijevajte maslinovo ulje. Po potrebi možete dodati još maslinovog ulja. Pesto je gotov kada ste dobili kompaktnu i povezanu smjesu.
- Špagete ocijedite i ostavite malo vode od kuhanja po strani. Špagetima dodajte pesto i dobro promiješajte. Po potrebi možete dodati malo vode od špageta.
- Špagete s pestom prebacite u posudu za posluživanje.
- Poslužite uz ribani tvrdi sir ili po želji.
Tips & tricks:
- Šparoge imaju točku pucanja između tvrdog i mekanog dijela stabljike. Šparogu primite rukama i nakrivite, ona će sama puknuti na predviđenom mjestu.
- Ako koristite divlje šparoge tada ih kuhajte u vodi malo duže od onih iz uzgoja.
- Pinjole možete zamijeniti bademima. Bademe također tostirajte kako bi im produbili okus.
Recept nam donosi Nina Mrvica s bloga Bake me by Nina. Još odličnih recepata pronađite na njenom blogu i Instagram profilu.
Foto: Bake me by Nina