Ako se prvi put susrećete s pripremom tofua, a možda i bježite od njega, korisno je znati da kod nas u ponudi postoji nekoliko vrsta tofua: svježi tofu (koji koristim u ovom receptu), svileni tofu, dimljeni tofu, grill tofu i marinirani tofu. Svaki od njih predviđen je za drugačiji tip jela i traži drugačiju obradu.
Svježi tofu, koji koristim u ovom receptu, moj je prvi izbor u kuhinji. Vizualno i po teksturi pomalo podsjeća na svježi polutvrdi sir, blagog je – gotovo neutralnog – okusa, i vrlo je zahvalna namirnica za pripremu raznih vrsta jela.
Tjestenina s “mljevenim” tofuom donekle podsjeća na sečuanske “dan dan” rezance (noodles), a karakterizira ju ljutkasti umak na bazi soja sosa i azijskih začina. S obzirom da je tofu jako usitnjen, mrvljen, vizualno može asocirati na mljeveno meso zbog čega sam ovom jelu i dala takvo ime.
Ovaj recept vrlo je jednostavan, a za pripremiti ga će vam trebati 20-ak minuta. Samo slijedite upute u nastavku – i dobar tek!
Tjestenina s mljevenim tofuom
Sastojci:
- cca 160 g (bezglutenske) tjestenine
- lišće brokule, blitva, bok choy ili drugo lisnato zeleno povrće po izboru
- 200 g svježeg tofua
- 1 žlica biljnog ulja
-UMAK-
- 1 žlica sezamovog ulja
- 2 režnja češnjaka, sitno narezanog
- 1 komad svježeg đumbira (cca 3-4 cm duljine), sitno naribanog
- 3 žlice soja sosa
- 1/2 žličice “five spice” začinske mješavine u prahu (sadrži: zvjezdasti anis, komorač, sechuanski papar, cimet, klinčić) *Nemojte nipošto preskočiti ovaj začin jer daje karakterističnu aromu jelu. Ako vam nije dostupan, predlažem da u receptu barem koristite kajensku papriku i koromač u jednakim omjerima
- 0,5 dcl mlačne vode
- 1 žličica kokosovog šećera
- chilli listići, “pahuljice” (flakes)
Priprema:
- Pripremite lonac s vodom za kuhanje tjestenine i očistite zeleniš koji ćete služiti uz jelo.
- Dok se tjestenina kuha, na istom loncu na pari pripremite zeleni prilog (listu brokule trebalo je 3-4 minute).
- Zagrijte neprijanjajuću tavu pa u nju namrvite tofu. Tofu možete mrviti među prstima pa zatim dodatno usitniti vilicom ako je potrebno.
- Miješajte tofu tako na suho pa kad se isuši dodajte malo ulja i nastavite ga peći dok ne dobije rumenu boju.
- Izvadite tofu iz tavice, pa dodajte ulje i kad se zagrije ubacite češnjak i đumbir. Smanjite vatru i sotirajte 1 minutu, dok ne zamirišu, pa dodajte soja sos, five spice začin, šećer i vodu.
- U umak vratite tofu, dobro promiješajte, pa ubacite skuhanu tjesteninu i zeleno koje ste skuhali na pari.
- Poslužite odmah uz listiće chilija i još malo soja sosa po želji.
Recept nam donosi Iva Savić s bloga Culinary Postcards. Još odličnih recepata pronađite na njenom blogu ili Instagram profilu.
Foto: Iva Savić