Makos teszta, ili tjestenina s makom, popularno je mađarsko jelo koje se radi s noodlima od jaja, mljevenim makom, šećerom u prahu i maslacem. Ovo jednostavno slatko jelo poslužuje se kao desert, slatki međuobrok, a često se jede i kao večera. Iako nije puno nutrijenata, ovo jelo ljubitelji maka naprosto obožavaju – priprema ne može biti jednostavnija, a uživanje je zagarantirano.
Makos teszta – tjestenina s makom
Tjestenina s makom brzo je i zasitno jelo, u mađarskoj je kuhinji prisutno već generacijama pa se danas često veže uz uspomene na djetinjstvo i bakine kuhinje. Tradicionalno se jede u blagdansko vrijeme, oko Božića i Uskrsa. Za pripremu su potrebna samo 4 sastojka, što ga čini idealnim brzim obrokom među ljubiteljima slastica od maka.
No, ako želite pojačati okuse, mješavini maka i šećera možete dodati malo vanilije ili cimeta, ili gotovoj tjestenini možete dodati malo naribane limunove korice.
Recept za tjesteninu s makom
Sastojci:
- 340 g širokih rezanaca
- pola šalice mljevenog maka
- 6 žlica šećera u prahu
- 5 žlica hladnog maslaca (rezati na manje komade)
Postupak:
- Skuhajte široke rezance u slanoj vodi – neka ostanu al dente.
- Sameljite i pomiješajte mak i šećer.
- Rezance procijedite, a sa strane ostavite malo vode od kuhanja.
- Rezance vratite u zdjelu, dodajte im maslac, a zatim i smjesu maka i šećera.
- Dodajte malo vode od kuhanja, pa kratko zagrijte sve skupa na laganoj vatri.
- Poslužite (još vruće) u dubokom tanjuru i na vrh pospite još malo maka i šećera.
Foto: Instagram