Tjestenina od batata u čijoj pripremi koristimo samo dva sastojka
Tjestenina od batata u čijoj pripremi koristimo samo dva sastojka

Tjestenina od batata u čijoj pripremi
koristimo samo dva sastojka

Slatki krumpir, odnosno batat, jedan je od sastojaka koji se mogu koristiti u pripremi slanih ali i slatkih jela. Stoga smo već isprobali ukusne recepte u kojima je on glavna zvijezda, a neke od njih dodali smo i među omiljene. Između ostalog, to su kolač od batata, pomfrit od slatkog krumpira, te zapečeni batat s plavim sirom, medom i brusnicama. Ako ste i vi ljubitelji ove namirnice, a nemate previše vremena za pripremu ukusnog obroka, predlažemo da se u vašoj knjizi recepata nađe i tjestenina od batata. U njenoj pripremi se – pored slatkog krumpira – koristi još samo jedan sastojak, a recept smo pronašli na TikTok profilu @giuliardii.

@giuliardii

2-Ingredient Sweet Potato Pasta ✨ Following the pumpkin pasta success, I’m bringing you sweet potato pasta (or maybe more like gnocchi). It’s a little of both, and trust me, it’s just as delicious, especially with the creamy mushroom sauce! Ingredients: * For the dough 250 g cooked sweet potato (1 cup) 225 g flour (1 cup + 3/4 cup) * For the sauce 220 g mushroom (7.7 oz) 125 ml cooking cream (1/2 cup) 2 tbsp parmesan cheese (optional) Salt and pepper Parsley (optional) Instructions: 1. Preheat the oven to 400°F (200°C). Cut a sweet potato in half and poke a few holes with a fork. Place it on a baking sheet. 2. Bake for 45-60 minutes, or until the sweet potato is tender and easily pierced with a fork. 3. Let it cool slightly, then scoop out the flesh and mash it into a purée. 4. In a bowl, mix the sweet potato purée with flour until a dough forms. 5. Lightly flour a pair of scissors and cut the dough into small pieces, either directly into a pot of boiling salted water or into a bowl dusted with flour. 6. Cook the pasta for a few minutes until they float to the surface, then drain and add them to your favorite sauce. - For the sauce: 1. Sauté garlic in olive oil for a couple of minutes. Add chopped mushrooms and cook for 5-10 minutes, until browned. 2. Stir in cream and grated Parmesan until well combined. 3. Once the pasta is drained, add it to the sauce and toss to coat. 4. Serve immediately, topped with extra Parmesan and parsley, if desired. Buon appetito ✨ 🏷️ #easyrecipes #sweetpotato #quickrecipes #dinnerideas #pastalover

♬ In The Kitchen - Giulio Cercato

Recept dana: Homemade tjestenina od batata

Pored dva glavna sastojka – a to su batat i brašno – potrebno je da imate i blender. Zahvaljujući njemu, cjelokupan proces pripreme bit će jednostavniji, te brži i efikasniji. Ova homemade tjestenina idealno se kombinira s kremastim umacima, te predlažemo da uz nju napravite onaj koji najviše volite. Međutim, ako želite isprobati nešto novo, donosimo i (bonus) recept za umak od šampinjona i parmezana. Naposljetku, priprema ovog obroka ne oduzima više od pola sata – a u nastavku možete da pronađete detaljno objašnjenje svih koraka.

Sastojci za tjesteninu

  • 250 g batata
  • 225 g brašna

Sastojci za umak

  • 220 g šampinjona
  • 125 ml vrhnja za kuhanje
  • dvije žlice parmezana
  • sol
  • papar
  • peršin

Priprema

Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Batat narežite na polovice i iskoristite vilicu kako biste u unutrašnjosti napravili nekoliko rupica. Stavite ga na papir za pečenje te pecite oko 45-60 minuta, sve dok ne omekša. Nakon što se malo ohladio, žlicom izvadite njegovu unutrašnjost i dodatno je izgnječite sve dok ne dobijete teksturu pire krumpira.

Potom u zdjelici sjedinite brašno i pire koji ste prethodno napravili. Mijesite ova dva sastojka sve dok ne dobijete tijesto čijim ste izgledom zadovoljni. Uzmite škare i tijesto pažljivo narežite u željene oblike. Međutim, na ovaj postupak ne morate obraćati previše pažnje jer će skuhana tjestenina izmijeniti svoj oblik. Narezanu tjesteninu stavite u vodu koja je prokuhala i kuhajte je sve dok se ne pojavi na površini. Iscijedite tjesteninu, a potom je stavite u umak koji ste napravili od šampinjona, parmezana, vrhnja za kuhanje i omiljenih začina.

Priprema umaka je jednostavna koliko i priprema tjestenine. Na ulju ispržite narezane šampinjone, a nakon 10 minuta dodajte parmezan i vrhnje za kuhanje koje ste prethodno sjedinili. Kada su u pitanju začini, predlažemo da dodate sol, papar i peršin. Nakon toga, tjestenina – odnosno pasta od batata – je spremna za serviranje.

 

*Članak je preuzet s Journal.rs

Foto: TikTok (@giuliardii), Instagram (@nourishedwithnatalie)

Učitati još
Zatvori