Zimski dan mnogo je bolji uz Tiramisu tortu zavodljivog okusa

Zimski dan mnogo je bolji uz Tiramisu
tortu zavodljivog okusa

Kako bi hladan zimski dan bio barem malo vedriji, tu su slatke delicije i topla šalica mirisnog pića. Nakon pretrpanog rasporeda tijekom radnog dana, jedino što nam zapravo treba je malo topline, cosy ugađaj i sitnice koje popravljaju raspoloženje. Prepisujući savjete Skandinavaca i primjenjujući  hygge pravila, nakon posla bi bilo idealno pozvati nekoliko dragih prijatelja i stvoriti ugodnu atmosferu. Sve što vam treba su mirisne svijeće, meka svjetlost, dekice koje ste svježe oprali u omiljenom omekšivaču, opuštajuća glazba i neka dobra romantična komedija uz koju možete biti sigurni da će tijekom cijele večeri biti zajamčena odlična atmosfera.

Uz to,  nagradite se slasnim kolačem i šalicom vruće čokolade. pogotovo ako u nju ubacite malo alkohola, večer će svakako postati još opuštenija.

Uzimajući u obzir da pozivate prijatelje, donosimo recept za tiramisu tortu koja će zadovoljiti svačiji ukus. Uz ovaj recept, pretvorite večernje druženje u pravo malo gastro slavlje i pretvorite sivilo zime u vatromet dobre zabave i užitka.

@sweetgula

Recept za tiramisu tortu – ombre izdanje

Za čokoladni sloj

  •  112,5 g glatkog brašna
  • 1/2 žličice praška za pecivo
  •  1/2 žličice sode bikarbone
  • 1/4 žličice soli
  • 1 tamna čokolada od 70%
  •  25 g maslaca
  • 1 jaje
  • 1 žličica ekstrakta vanilije

Za sloj od kave

  •  150 g maslaca
  •  120 g šećera
  • 150 g glatkog brašna
  •  2 jaja
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 3-4 žličice instant kave
  •  1/4 šalice vode
  • 1/2 žličice ekstrakta vanilije

Za sloj od vanilije

  •  150 g  maslaca
  • 120 g
  •  150 g mekog brašna
  •  2 jaja
  • 1 žličica praška zapecivo
  • 2 žličice ekstrakta od vanilije

Za sirup od kave

  •  1 šalica vode
  • 2 žlice kakaa
  •  1/4 šalice šećera

Za glazuru

  •  500 g mascarpone sira
  •  1 šalica šećera
  • 1 žličica kakaa
  •  2 žličice instant kave
  •  1/2 žličice ekstrakta od vanilije

Priprema

Zagrijte pećnicu na 175 ºC .

U prostranu i duboku posudu ubacite šećer  s 1 šalicom vode. Kada se otopi, prelijte šećerni sirup na sjeckanu čokoladu i maslac i ostavite da odstoji nekoliko minuta. Zatim polako miješajte dok se čokolada i maslac ne istope. Vilicom, lagano miješajte jaje, a zatim ga umješajte u smjesu s čokoladom.

Dodajte brašno, sodu, prašak za pecivo, sol i vaniliju. Ulijte tijesto u podmazan pleh i pecite 25-30 minuta. Ostavite da se potpuno ohladi.

Napravite podlogu od kave na način da u velikoj zdjeli miješate šećer, maslac i jaja dok  smjese ne postane blijeda i kremastažno

Potom je važno promiješati brašno i prašak za pecivo. Otopite instant kavu u 1/4 čaše vode i dodajte u tijesto. Mikasje dok  tijesto ne postane prozračno i kremasto, oko jedne minute.

Ulijte tijesto u podmazani pleh i pecite 20-25 minuta. Potom ostavite da se ohladi.

Kako biste napravili podlogu od vanilije, u velikoj zdjeli umutite šećer, maslac i jaja dok smjesa također ne postane blijeda i kremasta. Miješajte brašno i prašak za pecivo pa dodajte ekstrakt vanilije i 2 žlice vode te istresite dok tijesto nije prozračno i kremasto, otprilike jednu minutu. Možete dodati više vode, ako smatrate da je tijesto i dalje prilično gusto. Ulijte tijesto u podmazani pleh i pecite 20-25 minuta. Ostavite da se potpuno ohladi.

Dok se kolači hladi, miješajte vodu, instant kavu i šećer dok ne prokuha i nastavite kuhati 3-4 minute. Ako su vrhovi kolača slični kupoli i neravnomjerni, podignite ih nazubljenim nožem kako biste dobili ravne vrhove. Kolač prelijte toplim sirupom kave kako biste natopili slojeve.

Zatim mascarpone sir, šećer za zaleđivanje i ekstrakt vanilije miješajte oko 3-4 minute ili dok glazura nije prozračna. Podijelite glazuru na 3 posude. Sipajte kakao prah u prvu zdjelu, prašak instant kave u drugu posudu i ostavite treću zdjelu bez dodataka.

Stavite čokoladnu tortu na podložak za kolače i na vrh nanesite tanki sloj čokoladnog maskarponea. Zatim stavite dio kolača s kavom na vrh i po tome nanesite mascarpone glazuru. Stavite završni sloj vanilije preko kolača.

Da biste dobili ombre efekt, namažite čokoladnu mascarpone glazuru grubo uz strane čokoladnog kolača;  mascarpone glazura s kavom neka bude nansesena duž strana biskvita s kavom; i vanilija mascarpone glazura uz stranu vanilin biskvita. Polako obiđite tortu dok se 3 različite boje ne uklope jedna u drugu, dok uklanjate višak glazure. Budite sigurni da ste potpuno očistili alate između korištenja. Nemojte se brinuti o tome da budete savršeni, neka bude na mjestima i golo tijesto. Narežite tamnu čokoladu na sitne krhotine i pospite po vrhu. Ovo se može pretvoriti u pravu zabavu bez povoda.

 

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori