Ako ste se zaželjeli drugačijih torta i spremni ste biskvite na neko vrijeme zamijeniti slojevima omiljenih domaćih palačinka i fine kreme s notama kave i vanilije, imamo dobre vijesti. Neki bi rekli da je ovo spoj palačinka i tiramisua, no ako nas pitate, ovo je nešto još bolje. Foodoris je napravila vegansku tiramisu tortu od palačinka, a kada smo vidjeli kako slasno i dobro izgleda, odmah smo i sami poželjeli napraviti jednu.
S nama je podijelila svoj recept koji vam donosimo u nastavku.
Tiramisu torta od palačinka
Sastojci za palačinke:
- 6 šalica (1.5 l) biljnog mlijeka
- 2 žličice ekstrakta vanilije
- 3 šalice (380 g) bijelog pirovog brašna (može i pšenično)
- 3 žličice praška za pecivo
- 6 žlica (65 g) škrobnog brašna
- 3 žlice (40 g) šećera u prahu
Sastojci za kremu:
- 350 g veganske zamjene za mascarpone ili mascarponea
- 3 žličice ekstrakta vanilije
- 2 žlice javorovog sirupa
- 1-2 žlice ruma (opcionalno)
- 300 ml vrhnja za šlag
- 125 ml (1/2 šalice) jake kave
- dodatno: kakao za posipati
Postupak:
- U zdjelu dodati sve suhe sastojke za palačinke, pomiješati pjenjačom te dodati mokre. Dobro pomiješati da nema grudica te staviti u hladnjak otprilike 15 minuta.
- Prije pečenja, tijesto procijediti kroz gusto sito da smo sigurni da nema grudica. Dobro pomiješati smjesu te dodati malo vode ako vam se čini pregusta.
- Na zagrijanu tavu za palačinke dodati smjesu, višak smjese izliti (palačinke moraju biti tanke), peći oko minute, minute i pol sa stavke strane. Kada se ispekla, prebaciti palačinku na tanjur I pokriti papirnatim ubrusom (ovo će zadržati mekoću palačinke).
- Dok pečete palačinke izmiksajte u čistoj zdjeli mascarpone, vaniliju, kavu, sirup i rum da se povežu. Dodati vrhnje za šlag te izmiksati dok se ne stisne. Nemojte previše izmiksati da ne bude prekruto. Staviti u hladnjak dok pripremamo palačinke.
- Kada ste ispekli sve palačinke, pustiti da se ohlade. Zatim staviti palačinku na pladanj ili tanjur za serviranje i premazati slojem kreme. Ponoviti postupak dok ne potrošite sve palačinke. Ako želite da su vam uniformirane, dno od kalupa stavite na poslagane palačinke i odrežete po krugu. Višak iskoristite kao “špageti palačinke” a ostale slažete u kalup za tortu. Stavite prozirne folije da kasnije lakše izvadite te slažete red palačinke, red kreme, posipate kakaom te stavite ponovno palačinku i ostalo sve redom. Završavate palačinkom. Sačuvajte dio kreme za kasnije premazivanje po vrhu i stranicama torte.
- Stavite u hladnjak da se sve stisne te nakon par sati prebacite kalup naopako na dasku/tanjur za serviranje, maknete kalup i foliju te premažete ostatkom kreme. Posipate kakaom i servirate.
Recept nam donosi Doris Valković s bloga Foodoris. Još odličnih recepata pronađite na njenom blogu i Instagram profilu.
Foto: Doris Valković