Baš kao što je pistacija trenutno najpopularnija namirnica na svijetu, pa su tako sva jela s dodatkom pistacije apsolutni hit na društvenim mrežama (i uživo), jednaku slavu ima i tiramisu.
Talijanski desert od biskvita, kave, kakaa i najfinije kreme sada se radi u obliku raznih jela i pića, pa smo tako već pisali o tiramisu palačinkama, tiramisu latteu, tiramisu Raffaellu i tiramisu espressu, kao i o lokalima s najboljim tiramisuom u Rimu i Manchesteru. Danas vam donosimo najzdraviji oblik tiramisua do sada- tiramisu overnight oats.
Tiramisu overnight oats
Pobornici zdrave prehrane dobro su upoznati s trendy doručkom, zobenim pahuljicama koje se večer prije pripreme i stave u hladnjak. Overnight oats zapravo su obične zobene pahuljice pomiješane s mlijekom ili jogurtom te dodacima po želji. Nama je za oko zapela tiramisu verzija – u nastavku donosimo recept.
Sastojci:
- 1 cup sitnih zobenih pahuljica
- 1 cup grčkog ili kokosovog jogurta
- 1 cup mlijeka po izboru
- 3 žlice gorkog kakaa u prahu + za dekoraciju
- 1 žlica chia sjemenki
- 3 žlice espressa
- malo soli
- 1 žličica vanilija ekstrakta
- 2 žličice meda ili agavinog sirupa
Postupak:
- U zdjeli pomiješajte zobene pahuljice, kakao, chiu i sol.
- Dodajte espresso, mlijeko, med i vaniliju (pola količine meda i vanilije ostavite za kasnije)
- Pokrijte i ostavite u hladnjaku na nekoliko sati.
- Kako bi napravili zdravi “mascarpone”, pomiješajte grčki/kokosov jogurt i ostatak vanilije i meda i promiješajte.
- Izvadite zdjelu sa smjesom zobenih pahuljica iz frižidera. Pripremite dvije zdjelice ili staklenke.
- U svaku zdjelicu slažite red zobenih, red kreme. U svakoj bi porciji trebala biti po dva reda kreme i dva reda zobenih.
- Na vrhu neka bude “mascarpone” krema. Na nju pospite kakao prah kroz cjediljku.
Foto: Instagram, Pexels, Unsplash