Ako volite tiramisu i brownies, ovaj recept je prava poslastica za vas! Tiramisu brownies spajaju bogatstvo čokoladnog okusa s profinjenom aromom espressa i kremastog mascarponea. Zamislite sloj sočnih brownieja s dodatkom espressa, prekriven kremom inspiriranom tiramisuom, sve posuto kakaom u prahu – pravi raj za nepce. Idealni su za posebne prigode ili kad jednostavno želite počastiti sebe i svoje bližnje nečim posebnim. Recept smo pronašli kod influencerica Maddie & Jules.
Recept za Tiramisu brownies
Vrijeme pripreme: 1 sat
Vrijeme pečenja: 25 minuta
Vrijeme hlađenja: 30 minuta
Porcije: 10
Sastojci
Za brownie bazu:
- 1 šalica maslaca (227 g)
- 400 g tamne čokolade (70%), grubo nasjeckane
- 1⁄2 šalice nezaslađenog kakaa u prahu (60 g)
- 1 šalica višenamjenskog brašna (120 g)
- 5 velikih jaja
- 1 šalica tamno smeđeg šećera (140 g)
- 1 šalica bijelog šećera (200 g)
- 1 žličica soli
- 1 žlica ekstrakta vanilije
- 1 žlica instant espresso praha
Za tiramisu kremu:
Za tiramisu kremu:
- 230 g mascarpone sira
- 1 šalica vrhnja za šlag (240 ml)
- ¼ šalice šećera (50 g)
- ¼ žličice soli
- 1 žlica paste od vanilije
- 1 žlica instant espresso praha
Za posipanje:
- 3 žlice nezaslađenog kakaa u prahu
Ostani u korak
s trendovima
Prijavi se na Journal newsletter.
Upute za pripremu
1. Priprema brownie baze:
- Zagrijte pećnicu na 175 °C. Namastite i obložite lim za pečenje papirom za pečenje.
- Na laganoj vatri otopite maslac u loncu, zatim umiješajte čokoladu dok se ne rastopi i smjesa postane glatka. Ostavite da se ohladi.
- Prosijte brašno, kakao i espresso prah u zdjelu.
- U drugoj zdjeli mikserom tucite jaja, šećere, sol i vaniliju dok smjesa ne postane svijetla i gusta (4-5 minuta).
- Lagano umiješajte ohlađenu čokoladnu smjesu u jaja. Dodajte suhe sastojke i pažljivo promiješajte lopaticom dok se sve ne sjedini.
- Tijesto ulijte u pripremljeni lim, zagladite površinu i pecite 25 minuta, dok vrh ne postane lagano napuknut i mekan na dodir. Ostavite da se potpuno ohladi.
2. Priprema tiramisu kreme:
- U velikoj zdjeli tucite mascarpone i vrhnje dok ne postanu glatki (oko 30 sekundi).
- Dodajte šećer, sol, pastu od vanilije i espresso prah te nastavite miješati dok smjesa ne postane gusta (oko 1-2 minute).
3. Sastavljanje:
- Ohlađene browniese premažite tiramisu kremom. Ravnomjerno je rasporedite lopaticom.
- Pomoću finog sita pospite kakao prah po vrhu.
- Narežite na komade i poslužite odmah ili čuvajte u hladnjaku do posluživanja.
- Mascarpone zamjena: Ako nemate mascarpone, možete koristiti mješavinu krem sira i vrhnja, iako će okus biti nešto drugačiji.
- Dodajte alkohol: Želite li klasični tiramisu twist, dodajte malo likera od kave u kremu.
- Čuvanje: Browniesi su najbolji kad se čuvaju u hermetički zatvorenoj posudi u hladnjaku, do 4 dana.
Foto: Instagram (@kitchen_bythesea)