Kako je Tin Lesić postao jedno od najuzbudljivijih imena domaće slastičarske scene
Kako je Tin Lesić postao jedno od najuzbudljivijih imena domaće slastičarske scene

Kako je Tin Lesić postao jedno od najuzbudljivijih imena domaće slastičarske scene

U jednom trenutku vodio je međunarodne osiguravateljske projekte, sudjelovao na poslovnim konferencijama i radio s najvišim menadžerima u industriji. U drugom  miksao čokolade i izvodio precizne slastičarske kalkulacije u kuhinji. Danas Tin Lesić, broker i pastry chef, u zagrebačkoj slastičarnici Magnolia potpisuje neke od najfinijih i najelegantnijih deserata na hrvatskoj gastro sceni. I to ne samo kao chef, već i kao suvlasnik. Njegova priča nije samo o karijernoj transformaciji, to je priča o strasti, preciznosti i osobnoj hrabrosti.

Do pet sam radio u firmi, a od šest do jedan ujutro učio sam slastičarstvo, kaže nam Tin. No, nije mu bilo dovoljno naučiti peći torte. Želio sam razumjeti sve moguće kemijske i fizikalne procese koji se odvijaju tijekom pripreme jednog deserta. Slastičarstvo je posve egzaktna disciplina, što odgovara mom karakteru. 

Tin Lesić
Magnolia

Iako je poslovni put počeo kao brand manager u Beogradu, a potom i kao direktor prodaje i izvoza u nekadašnjem Tekstilnom kombinatu Zagreb, Tin je kroz godine izgradio impresivnu karijeru u financijsko-osiguravateljskom sektoru, uključujući i vođenje zagrebačke poliklinike Nemetova. Radio sam sve, ali nakon 15 godina osiguranja, zasitio sam se. Sve je bilo poznato. Nisam više osjećao uzbuđenje.

U to se vrijeme u njegov život uvukla nova navika – večeri provedene u kuhinji. Počeo je izrađivati slastice, najprije iz hobija, a onda sve dublje i ambicioznije. Tu sam shvatio da me to pokreće. To me veseli. I da bih to možda htio raditi za stvarno.

Tin Lesić_Magnolia

Od YouTube tutorijala do svjetskih slastičarskih radionica bio je samo korak. Tin je ušao u svijet masterclassova i to ne bilo kojih, učio je od domaćih velikanki poput Petre Jelenić i Mirjane Špoljar, ali i od međunarodnih slastičarskih legendi: Gregoryja Doyena, Nicolasa Lamberta, Karima Gourgija i Dinare Kasko. Kad sam prvi put vidio njihove slastice, mislio sam da nema šanse da to ikada mogu napraviti. Ali onda vidiš – sve je to zbir malih, preciznih koraka. I sve se može naučiti.

Prekretnica je bio upis na prestižnu francusku školu École Ducasse, gdje je završio šestomjesečni program The Art of French Pastry.

To je bilo intenzivno. Sedam modula, preko 50 slastica, svaki dan rad od jutra do večeri. Ali nakon toga osjetio sam da sam spreman. Da imam i znanje, i vještinu, i snagu da se time bavim profesionalno.

Tin Lesić
Tin Lesić

U tom trenutku, Tin je bio na životnoj raskrsnici – ostati u sigurnom, uspješnom poslu ili krenuti u neizvjesnu, ali uzbudljivu slastičarsku avanturu. Odluka je pala u pravom trenutku. Upoznao je Jasminu Bagarić, suvlasnicu zagrebačkih slastičarnica Magnolia i zajedno su odlučili udahnuti novi život poznatoj zagrebačkoj slastičarnici.

Mi smo se složili da želimo napraviti nešto drugačije. Više tehnike, više sadržaja. Magnolia sada ima potpuno novi identitet, i to je tek početak. Neke su recepture promijenjene, novi kolači i torte su dodani u ponudu i već su hit – poput baskijskog i japanskog cheesecakea. U planu je i širenje, s lokacijama u drugim gradovima, možda i u inozemstvu.

Tin Lesić

Imamo velike ambicije. Ali ništa nećemo raditi napola. Ako idemo dalje to će biti vrhunski uređeni prostori, besprijekorna usluga i slastice na najvišoj razini. Ono što je meni uvijek bio moto – ili ozbiljno, ili nikako. Volio bih vidjeti Magnoliju u još par hrvatskih gradova, a dugoročno, zašto ne i u nekoj europskoj metropoli. Volim izazove. A ovo je najljepši do sada, zaključuje.

Učitati još
Zatvori