Restoran u centru grada koji nas uvijek oduševljava, ima novi meni. Posebno nam se svidjelo jedno jelo
Baš kao što je to slučaj u svakom vrhunskom dramskom djelu, u restoranu TheAtrium by Filho smještenom u atriju Zagrebačkog kazališta mladih, događa se niz iznenađenja i neočekivanih obrata. Chef Filip Horvat u prosijeku mijenja jelovnik jednom mjesečno, kako bi namirnicama naglasio sezonu.
Jela su mu uvijek gastronomski vrlo uvjerljiva i promišljena do najsitnijeg detalja, koristi kvalitetne namirnice i zahtjevne tehnike, a prošlog smo tjedna prvi imali priliku isprobati pet novih jela koja su od danas i službeno dostupna gostima. Vizualno su vrlo atraktivna, bojama odražavaju izgled prostora, a okusom pružaju nevjerojatan gastronomski experience.
Prirodne boje i okusi
Kad je zima, malo je sve statičnije i tamnije, takvo je povrće i takvo je vrijeme, a što se više približavamo proljeću i ljetu, pokušavamo biti što šareniji… Kako je naš restoran šaren, to prenosimo i na tanjure. Ne koristimo bojana ulja ili prah, samo čistu namirnicu, njenu esenciju, njezinu boju – zelenu dobivamo od špinata, plavu od plave spiruline, crvenu radimo od soka od radiča, rekao nam je chef Filip Horvat.
Osim jela koja imate priliku vidjeti u nastavku, na meniju koji će biti aktualan oko mjesec dana, na uglu Gajeve i Tesline ulice, imat ćete priliku probati i crnu slavonsku svinju koji će chef uz pomoć svoj tima u ostakljenoj kuhinji spremati na malo drugačiji način nego do sada, crne njoke s umakom od limete, čilija i kapesantea te njihov classic tartar od bifteka, riblji tartar kao i izvanredan Beef Wellington, koji je uvijek na jelovniku bez obzira na sezonu.
Što smo sve probale
Tartar od kozica
Naš je ručak započeo tartarom od jadranskih kozica začinjen limetom i čili papričicom. Sadrži četiri različite vrste majoneze – od crnila sipe, spiruline, radiča i poriluka. Obložen tankim, hrskavim tijestom, izgleda vrlo atraktivno, poput jastučića i predstavlja savršenu uvertiru u ono što slijedi.
Juha od luka
TheAtriumova verzija juhe od luka, vrhunskog klasika francuske kuhinje, sadrži hrskavac od kozjeg sira i briochea, poširano jaje, pjenu od sira, a na vrhu je naribani crni, zimski tartuf. Divne je, kremaste teksture i punog, intenzivnog okusa koji joj pružaju luk i tartufi. Prilično je zasitna i moćna, pa ako volite navedene sastojke, može vam poslužiti i kao glavno jelo. Pravi zimski comfort food.
Ostani u korak
s trendovima
Prijavi se na Journal newsletter.
Cannelloni
TheAtrium je poznat po ponajboljim jelima od tjestenine u metropoli, stoga ne čudi da su njihovi cannelloni punjeni kremom od burrate iznimno ukusni. Na prvi pogled jednostavno jelo, posebno nam se svidjelo, od kremoznosti buratte do domaćeg umaka od rajčice, riječ je o savršenstvu na tanjuru.
Ravioli s gorgonzolom
Potom smo probale jelo koje nas je, čim je stiglo za stol, oduševilo izgledom jer su se na tanjuru nalazile boje prostora koji nas okružuje. Riječ je o raviolima od ciklinog i običnog tijesta koji su punjeni gorgonzolom i položeni na kremu od pečene cikle i oraha.
Čokoladni tart
Za kraj je uslijedio tart s tri vrste čokolade. Jedna od njih je manjari, 64-postotna tamna čokolada, potom guanaja čokolada i karamelizirana čokolada. Tart je punjen s tri vrste gela – od specialty etiopijske kave, ruma i limuna. Poslužuje se uz sladoled od lješnjaka i odlično zaokružuje ovo izvanredno gastronomsko iskustvo.
Foto: Sanja Jagatić