Posjetili smo The Square Pizza Society, novi splitski gastro hit
Posjetili smo The Square Pizza Society, novi splitski gastro hit

Posjetili smo The Square Pizza Society,
novi splitski gastro hit

Ove godine svjedočimo bujanju splitske gastro scene, a na našem radaru našlo se još jedno zanimljivo mjesto – The Square Pizza Society. Smještena na adresi Zadarska ulica 2, opisana je kao casual take out pizzerija u samom centru Splita. Rado smo se zaputili u novu gastro avanturu i posjetili je, a već u startu nas je zanimalo podrijetlo njezinog imena. “Square zato što je naša sourdough pizza kvadratnog oblika, a Society zato što u naše društvo pozivamo sve prave ljubitelje ovog jela”, otkrivaju nam.

Koncept The Square Pizza Societyja je prvenstveno zamišljen kao take out pizza, no dostupno je nekoliko sjedećih mjesta za one koji će svoju pizzu radije pojesti u lokalu te im uživo prenijeti svoje dojmove.

The square pizza society
Ivan Marin

The Square Pizza Society

Na naš upit kako je započela gastro priča The Square Pizza Societyja prvotni odgovor glasio je  – nenadano. “Iako se radi o ideji koja se dugo kuhala negdje u mojoj glavi. U ugostiteljstvo dolazim iz korporativnog svijeta, zadnjih 13 godina od završetka školovanja radio sam u marketingu kao Brand Manager i Marketing Direktor nekih od najpoznatijih svjetskih brendova pića. Iako sam obožavao svoj posao došlo je do određenog zasićenja i odlučio sam otvoriti nešto svoje“, otkriva nam vlasnik Ivan Marin.

Dodaje kako ga je hospitality industrija oduvijek zanimala, a uz to je i veliki ljubitelj pizze, koji se amaterski bavi sourdoughom pa se otvaranje mjesta koja će spojiti tri njegova interesa nametnulo kao logičan slijed događaja.

Ivan Marin

Po čemu je tako posebna?

Po čemu se The Square Pizza Society pizza izdvaja u splitskoj gastronomskoj ponudi, pitate se? Odgovor na ovo pitanje prepustit ćemo upravo Ivanu, koji nam je kazao sljedeće:

“Supruga i ja veliki smo ljubitelji pizze te je obavezni dio svakog našeg putovanja bio isprobavanje najbolje pizze u mjestu na koje smo putovali. Tako smo zapravo godinama skupljali inspiraciju i uzeli ono što nam se najviše svidjelo od različitih stilova. Naša pizza najsličnija je Detroit style pizzi, ali je radimo sa sourdough tijestom tako da je puno zdravija i ukusnija. Od klasične Detroit style pizze zadržali smo i deblje tijesto kao i posebnost da se sa sirom ide do samih rubova posude te se tako stvara jako ukusan zapečeni rub. Ipak, nisu nam se svidjeli neke druge posebnosti tog stila kao npr. to da umak od rajčice ide na vrh ili gomile sastojaka koju oni dodaju svojim pizzama. Tu nam je klasična talijanska pizza bila puno bliža pa smo se zadržali na njihovim sastojcima poput pršuta San Daniele ili sireva poput Pecorina i Stracciatelle”

Pizza with an edge

Pizza koju možete isprobati u The Square Pizza Society opisana je kao pizza with an edge. A iza ovog dopadljivog slaganja krije se i igra riječima. “Kako na engleskom jeziku edge znači rub, ali i određenu kompetitivnu prednost činila nam se kao zgodna igra riječi. Taj hrskavi rub od sira jedan je od naših zaštitnih znakova, a mislimo da predstavlja i određenu diferencijaciju odnosno prednost našeg proizvoda“, otkrivaju.

Osim neklasične pizze, The Square Pizza Society krije još jednu osobitost. “Iz mojih marketinških dana došla je i ideja da kao idealnog pratitelja našoj pizzi ponudimo i Aperol Spritz on tap koji točimo sa posebnog točionika i mislim da trenutno jedini imamo nešto takvo u ponudi”, ističe Ivan.

The square pizza society
The square pizza society
The Square Pizza Society

Do najsitnijeg detalja

Pizzeriju krasi i vrlo zanimljiv vizualni identitet, proizišao iz kvadratnog formata njihove pizze. “Igrali smo se s kvadratom kao vodiljom cjelokupnog dizajna. Zato su i zidovi te prodajni pult obučeni u kvadratnu keramiku malih dimenzija, a dijelovi logotipa su ispikselizirani kvadratićima. Željeli smo da interijer bude drukčiji od onog na koji smo kod nas navikli kada se radi o pizzerijama i da ponudimo neki odmak od trenutne ponude. U prenošenju naših ideja u stvarnost neizmjerno su nam pomogli naša arhitektica Ksenija Dešković Jeličić i Branding Studio Carli, čiji je tim radio cjelokupan vizualni identitet”, napominje Ivan.

Što isprobati?

Vjerujemo kako će na meniju svatko pronaći svog favorita, no nismo odoljeli upitati Ivana što bi vam on osobno preporučio. “Imamo nekoliko zanimljivih kombinacija, a istaknuli bi The Digger – pizzu s bazom od vrhnja i poriluka uz dodatak bijele tartufate te mozzarelle i hrskave pancete ili našu najprodavaniju pizzu The Artist koja ima bazu od San Marzano rajčica, a gore idu mozzarella, svježe cherry rajčice te Stracciatella di Burrata i Pesto Genovese koji sami radimo. Zanimljiv je i The Roman – naša verzija klasične rimske tjestenine Cacio e Pepe”, navodi. Sve znate, još ostaje samo zaputiti se u Zadarsku ulicu. Bez brige, The Square Pizza Society nije samo ljetni hit, već ostaje otvoren cijele godine.

Adresa: Zadarska 2

Radno vrijeme: svakoga dana od 11 do 23h

Foto: Prosper Filipović

Učitati još
Zatvori