Zatvorio se Ten 22, a otvorio Tender Cocktail & Kitchen Club u centru Zagreba – posjetili smo ga
Zatvorio se Ten 22, a otvorio Tender Cocktail & Kitchen Club u centru Zagreba – posjetili smo ga

Zatvorio se Ten 22, a otvorio Tender Cocktail & Kitchen Club u centru Zagreba – posjetili smo ga

O ovom prostoru sanjam godinama, tim riječima Ali Mirza Mulabegović započinje razgovor dok nas uvodi u Tender Cocktail & Kitchen Club, novo mjesto u centru Zagreba, na adresi Račkoga 11, u prostoru nekadašnjeg restorana Has.

Naime, nakon zatvaranja bara Ten 22 u Smičiklasovoj, mnogi su se pitali što slijedi, ali kako to s Mirzom, tvorcem brenda Zagreb Social Club, barmenom, DJ-em i poznatim licem domaće društvene scene, obično ide – nastavak je stigao brzo, snažno i s još više karaktera. Tender je troetažni hibrid koktel bara i restorana, zamišljen kao mjesto koje spaja zagrebačku društvenu scenu s fun dining konceptom.

Tender_Martina Movrić
Tender_Martina Movrić
Tender_Martina Movrić
Tender_Martina Movrić

Ista vibra, viši nivo

Znaš ono kad uđeš negdje i odmah znaš da je to to? E pa tako sam se osjećao kad sam prvi put ušao ovdje, govori nam Mirza dok šećemo prostorom koji još miriše na svježe uređenje i improvizaciju u najboljem smislu. Zidovi su oguljeni, branding je doslovno nasprejan, a šank, iako “suh” i bez vode, stvoren je za najbolje koktele u kvartu.

Tender nije samo nastavak Tena – to je njegova nadogradnja, odraslija i kompleksnija verzija. Prostor se proteže na tri razine: gornji kat za chill, glavni kat za minglanje i donji prostor pod imenom Bender, rezerviran za DJ gostovanja, pop-up evente i aftere u intimnijem tonu. Glavna etaža je, dakle, srce Tendera – tu se pije, jede, priča, sjedi, stoji, promatra, mingla. Gornji kat je za mirniju atmosferu, a u podrumu, iza neoznačenih vrata je speakeasy zona za DJ evente, gostujuće barmene i privatne partyje. Ljudi žele nešto više od izlaska, žele osjećaj, doživljaj. A u ovom prostoru za 15-ak ljudi lako se stvori prava atmosfera, objašnjava Mirza.

Tender_Martina Movrić
Tender_Martina Movrić
Tender_Martina Movrić
Tender_Martina Movrić

Tender & fun

Tender je, uz sve nabrojano, i mjesto s ozbiljnim gastro ambicijama. Mirza se udružio s Petrom Tucmanom, chefom koji balansira između MasterChefa, vlastite kreativne kuhinje i sada Tendera. Jelovnik prati koncept fun dininga, koncentriran na lokalne namirnice, sve posluženo bez pretencioznosti, u metalnim posudama koje prizivaju nostalgične osamdesete. Tu su štrukli s pestom i rajčicom koji se poslužuju kao pozdrav iz kuhinje, Parmigiana chicken tendersi, arancini s goveđim repom i šafran aiolijem, Caprese springrollsi, Tiramisu za kraj… A u pripremi su i jela poput zagrebačkog sando sendviča s krumpir salatom, twist na japansku klasiku, ali u zagrebačkoj maniri.

Tender_Martina Movrić
Tender_Martina Movrić

Italians do it bitter

Kokteli, naravno, imaju posebno mjesto u priči. Lista pića, koju potpisuje Armin Smajić, miksolog školovan u Amsterdamu s europskim iskustvom, oslanja se na talijanske amaro likere, niske postotke alkohola i filozofiju – piće kao doživljaj. Aperitivo moment je ključan, popiti nešto lagano nakon posla, uzeti zalogaj, družiti se i – ostati. Talijanski vibe se osjeti u svakom detalju, ali s twistom koji je više Italians do it bitter nego dolce vita. Na meniju su i bezalkoholne opcije, prirodne limunade i sokovi, kombucha, sve s dozom promišljenosti i brige za detalje. Balans je ključan – sve u Tenderu drži vas u balansu. I ne da vam da zaglavite, kroz smijeh kaže Mirza.

Tender radi od 10 ujutro do ponoći – s dnevnom ponudom hrane, kasnijim brunchevima i planovima za vikend ručkove. Terasa je u pripremi, a na ljeto se spremaju i piknik boxevi – jer zašto bi kokteli i hrana ostali zatvoreni u četiri zida?

Tender_Martina Movrić
Tender_Martina Movrić
Tender_Martina Movrić

Vizualni identitet potpisuje Rina Barbarić, uniforme je izradio Planet, a sve skupa čini promišljen hommage lokalnoj kreativnosti. Htjeli smo napraviti nešto novo, ali opet naše. Da ima karakter, ali da ne viče. Da je dovoljno posebno, ali ne zatvoreno u formu, objašnjava Mirza i najavljuje otvorenje u subotu, 12. travnja. 

U Tenderu sve ima smisla – i limene posude, i oguljeni zidovi, i kokteli s pričom. Iako još uvijek ležeran, ovaj prostor ozbiljno promišlja sve što radi. I radi to na svoj način.

Tender_Martina Movrić
Tender_Martina Movrić

Dodatne informacije:

Lokacija: Račkoga 11, Zagreb

Telefon: 099 456 5900

Foto: Martina Movrić

Učitati još
Zatvori