Talijani je zovu ‘penicilin juha‘ ili pastina. Prilično se često priprema u njihovim domovima zimi kad je imunitetu potreban dodatan boost, a za ovu se juhu vjeruje da upravo to pruža. Puna je vitamina zbog povrća kojim obiluje, a i zgodna je za pripremu jer se sve kuha u jednom loncu, treba vam samo 30 minuta, a i odličan je comfort food. Vjerojatno već u hladnjaku imate sve potrebne sastojke za ovu juhu, pa ako se osjećate malaksalo i potrebna vam je hrana koja će vas ugrijati, isprobajte recept u nastavku. Naravno, možete ga i modificirati prema vlastitim željama, izostaviti jaja ili kurkumu, a dodati pesto od bosiljka. Koristite pastinu, sitne komade tjestenine, obično oblika zvjezdica ili kuglica.
Pastina ili penicilin juha
Sastojci:
- pastina (vrsta sitne tjestenine)
- luk
- mrkva
- celer
- češnjak
- temeljac od pilećih kostiju
- kurkuma
- sol
- mljeveni papar
- maslac
- parmezan
- jaje
- svježi peršin
- limun
Ostani u korak
s trendovima
Prijavi se na Journal newsletter.
Priprema:
Najprije nasjeckajte povrće i dinstajte luk, mrkvu, češnjak i celer na malo maslaca dok ne omekšaju. Nakon što povrće počne omekšavati, dodajte temeljac od pilećih kostiju (pun je cinka i smanjuje upalne procese), kurkumu, sol i papar. Kurkuma se dodaje zbog svojih protuupalnih svojstava, a svježe mljeveni papar omogućava tijelu da je bolje apsorbira. Nastavite kuhati juhu dok ne počne lagano vriti. Dodajte pastinu (a možete i orzo ako ga imate pri ruci) i kuhajte dok ne bude al dente. Maknite s vatre i umiješajte parmezan i dodatni maslac.
Za dodatnu dozu proteina i kremoznost, možete dodati jaje. Dobro ga izmiješajte prije nego ga dodate u juhu, a zatim ga polako umiješajte dok neprekidno miješate pastinu. Dodajte malo svježeg peršina (pun je vitamina i minerala) i iscijedite malo limuna (za dodatak vitamina C) te uživajte!
Foto: Instagram (@thecozyapron)