

Povratak zaboravljenog okusa: Volite li knedle, voljet ćete i tačkrle. Vratile su se na adventske jelovnike
Miris zime i blagdanskog veselja priziva sjećanja na neka starija, toplija vremena kada su se u kuhinjama naših baka pripremale jednostavne, ali neodoljive delicije. Među njima, posebno mjesto zauzimaju tačkrle – slavonski specijalitet. Iako su nekoć bile nezamjenjiv dio obiteljskih stolova, s vremenom su ih moderniji deserti pomalo potisnuli u zaborav. Srećom, posljednjih godina tačkrle se vraćaju u velikom stilu, ne samo na domaće stolove već i na adventske manifestacije diljem Hrvatske.
Ove male ‘torbice od tijesta’, punjene pekmezom od šljiva i posipane krušnim mrvicama, su preukusne. Na Adventu u Zagrebu (na Zrinjevcu) i Zaprešiću postale su nezaobilazan izbor, a evo kako ih možete pripremiti i kod kuće.

Recept za tačkrle
Sastojci za tijesto:
- 500 g krumpira
- 200 g glatkog brašna
- 60 g maslaca (omekšalog)
- 1 jaje
Nadjev:
- 150 g pekmeza od šljiva
Za posluživanje:
- 100 g maslaca
- 80 g krušnih mrvica
- šećer po želji
Ostani u korak
s trendovima
Prijavi se na Journal newsletter.
Priprema
Priprema krumpira: Operite krumpir i kuhajte ga u ljusci dok ne omekša. Još vrući ogulite i propasirajte kako biste dobili glatku smjesu bez grudica.
Izrada tijesta: Na radnoj površini pomiješajte propasirani krumpir s brašnom, omekšalim maslacem i jajetom. Dok je smjesa još topla, zamijesite mekano tijesto.
Oblikovanje: Tijesto razvaljajte na debljinu od približno 0,5 cm na pobrašnjenoj površini. Nožem izrežite kvadrate dimenzija 5×5 cm.
Punjenje: Na sredinu svakog kvadrata stavite pola žličice pekmeza od šljiva. Preklopite rubove tijesta i čvrsto ih pritisnite vilicom kako biste spriječili otvaranje tijekom kuhanja.
Kuhanje: U kipuću slanu vodu pažljivo ubacite tačkrle i kuhajte ih oko 5 minuta, odnosno dok ne isplivaju na površinu. Ocijedite ih i ostavite sa strane. U tavi rastopite maslac na srednje jakoj vatri, dodajte krušne mrvice i lagano ih prepržite dok ne dobiju zlatnu boju. Kuhane tačkrle dodajte u tavu s mrvicama i nježno ih promiješajte kako bi se ravnomjerno obložile.
Posluživanje: Poslužite tople, posute šećerom po želji, i uživajte u ovom autentičnom slavonskom specijalitetu.
Foto: Martina Movrić