Hrvatski specijalitet našao se među 20 najboljih jela s tjesteninom na svijetu. Zbog njega želimo na Krk
Hrvatski specijalitet našao se među 20 najboljih jela s tjesteninom na svijetu. Zbog njega želimo na Krk

Hrvatski specijalitet našao se među 20 najboljih jela s tjesteninom na svijetu. Zbog njega želimo na Krk

Ako ste ljubitelj tjestenine, sigurno imate svog favorita – bilo da je to klasična carbonara, bogati bolognese ili svilenkaste tagliatelle s kozicama. No, jeste li znali da se među najboljima na svijetu našao i jedan hrvatski specijalitet? Riječ je o šurlicama sa škampima, tradicionalnom jelu s otoka Krka, koje je uvršteno na prestižnu listu 20 najboljih tjestenina na svijetu prema Taste Atlasu.

Šurlice – ponos otoka Krka

Šurlice su autentična krčka tjestenina, prepoznatljiva po svom izduženom obliku nalik na slonovu surlu, po čemu su i dobile ime. Premda podsjećaju na istarske fuže, tanje su i elegantnije, a najčešće se poslužuju uz guste mesne umake ili plodove mora. Njihova priprema prava je umjetnost – tijesto se mijesi ručno, a zatim se pomoću pleteće igle oblikuje u šuplje cjevčice, stvarajući laganu, ali savršeno podatnu teksturu. Ono što šurlice sa škampima čini posebnima jest vrhunska kvaliteta sastojaka. Kvarnerski škampi, poznati po svojoj slatkoći i sočnosti, ključni su element ovog jela. Njihovo meso savršeno se sljubljuje s ručno rađenom tjesteninom, stvarajući kombinaciju koja je osvojila i međunarodne gastronomske stručnjake.

Napravite ih sami

Ako želite doživjeti autentičan okus ovog jela, najbolje mjesto za to je otok Krk. Šurlice se pripremaju diljem otoka, od Vrbnika i Malinske do Punta, a mnogi će vam reći da su najbolje one iz Dobrinja – mjesta gdje su i danas neizostavan dio domaće kuhinje. Ako se želite okušati u pripremi ovog specijaliteta kod kuće, donosimo vam recept:

Sastojci:

  • 1 kg glatkog bijelog brašna
  • 3 žumanjka
  • 4 dcl vruće vode
  • 4 žlice maslinovog ulja
  • Prstohvat soli

Priprema:

Prosijte brašno pa od svih sastojaka umijesite čvrsto tijesto. Ostavite tijesto da odmori sat vremena. Radnu površinu pobrašnite, oblikujte tijesto u valjke, režite ih na manje komade i oblikujte šuplje cjevčice pomoću pleteće igle. Kuhajte u zasoljenoj vodi samo nekoliko minuta prije posluživanja uz omiljeni umak. Bilo da ih isprobate u nekom od kvarnerskih restorana ili ih pripremite u vlastitoj kuhinji, jedno je sigurno – šurlice sa škampima su pravo gastronomsko blago koje zasluženo nosi titulu jednog od najboljih tjesteninskih jela na svijetu!

Foto: Instagram (@bocoon_punat)

Učitati još
Zatvori