Štrukli su tradicionalni specijalitet iz Hrvatskog zagorja, a svoje mjesto u kulinarskoj ponudi zagrebačkog hotela Esplanade zaslužio je od samog početka. Štrukli su ovdje pripremljeni još 1951. godine, a sve je počelo od ideje da se gostima te uzvanicima hotela na gala događanjima ponudi nešto privlačno, izvorno i provjereno dobro iz različitih krajeva Hrvatske. Kulinarski stručnjaci prepoznali su vrijednost nacionalnih jela kao najprivlačniju pozivnicu za goste koji žele uživati u lokalnim delicijama, a štrukli su otada postali dijelom jelovnika hotela Esplanade.
Esplanadini štrukli
Prešavši put od seoskih kuhinja do elitnih restorana, ova ukusna poslastica dosegla je vrh ponude zahvaljujući svojoj kvaliteti, ručnoj izradi i lokalnoj tradiciji. Esplanadine štrukle kušali su i brojni poznati gosti, među kojima su strani državnici, članovi kraljevskih obitelji, sportaši, glumci, pjevači i drugi, koji nisu ostali ravnodušni prema ovoj tradicionalnoj poslastici, a brojni mediji slavili su Esplanadine štrukle i pisali o njima u najudaljenijim dijelovima svijeta.
Esplanadini štrukli još se od 50-ih pripremaju prema provjerenom receptu, a sinonim su za tradiciju i kvalitetu domaće gurmanske ponude te ničime ne pokazuju da bi mogli izaći iz mode. Štrukle danas poslužujemo gostima na doručku uz ostale domaće proizvode poput drniškog pršuta, paškog sira, domaćih čvaraka, maslinova ulja i lokalnog pjenušca. Dio su gotovo svakog događanja i cateringa, a nezaobilazni su na gala svečanostima i vjenčanjima, bilo na bifeu, bilo na jelovniku. Ipak, najjača je poveznica legendarni Le Bistro u koji je nemoguće ući, a da se ne kuša jedna porcija slasnih štrukli ili pak ne kupe oni zamrznuti koje gosti lako zapeku kod kuće, istaknula je šefica Esplanadine kuhinje Ana Grgić.
Dani Esplanadinih štrukli u Le Bistrou
Štrukli se izrađuju ručno i vjerujem da su upravo zbog toga posebno cijenjeni. Tijesto se mijesi i razvlači preko cijelog stola dok ne bude sasvim tanko, poput plahte. Potom se puni svježim sirom i oblikuje tankim porculanskim tanjurićem. Zatim se kuha na pari pa peče s finim vrhnjem u pećnici dok štrukli ne poprime zlatnu boju. Gosti ih konzumiraju kao predjelo, glavno jelo ili kao desert sa šećerom, dok su meni ipak najfiniji oni slani, i to upravo zimi kada najviše prijaju. Naša je slastičarnica prava mala manufaktura u kojoj naše marljive cure i dečki godišnje proizvedu na tisuće štrukli, zaključila je Grgić.
Hotel Esplanade već tradicionalno tijekom siječnja u šik ozračju Le Bistroa nudi savršenu okrepu u hladne zimske dane – vruće, zapečene i primamljive Esplanadine štrukle po posebnoj cijeni od 45 kn po porciji. Ponuda je dostupna do nedjelje, 2. veljače 2020.
Gdje još pojesti najfinije štrukle?
I zagrebački hotel Palace se diči svojim specijalitetom kuće – Štruklima Palace. Ovdje ih prave od vučenog tijesta, a punjeni su kravljim sirom u finom slatkom vrhnju. U hotelu se ponose svojim umijećem pripreme i ručnom razvlačenju domaćeg tijesta, a možete ih kušati kuhane ili pečene, slatke ili slane.
A svi ljubitelji štrukli znaju da svoju vruću porciju u domaćoj izradi mogu pronaći i u La Štruku u Skalinskoj ulici. Mali restoran koji je posvećen isključivo ovoj ukusnoj zagorskoj poslastici otvoren je prije pet godina. Kuhane štrukle možete naručiti u slanoj ili slatkoj verziji, a zapečeni dolaze u još nekoliko varijanti poput onih s orasima i medom, borovnicom, dimljenom paprikom i bučinim košticama.
Foto: arhiva hotela Esplanade, Rajan Milošević, Šimun Šitum; Hotel Palace