Što kuhati za Valentinovo? Donosimo 10 ideja i recepata za romantične večere i deserte
Što kuhati za Valentinovo? Donosimo 10 ideja i recepata za romantične večere i deserte

Što kuhati za Valentinovo? Donosimo 10 ideja i recepata za romantične večere i deserte

Nije čudno da Valentinovo može predstavljati stres čak i parovima koji ga vole obilježavati. Gotovo svi restorani nude posebne jelovnike za večeru, neki u slijedovima, u pjenušcima i vinima. Izlazak u restorane nekima ne predstavlja dovoljno prostora za privatnost kakvu žele, a osim toga, velik broj restorana popuni se danima unaprijed.

Romantika, večera, čaša vina, svijeće – mnogi će ovaj dan ipak odlučiti provesti u komforu svog doma.  Ako ste i vi među njima, a ni sami ne znate što pripremiti za večeru, imamo dobre vijesti. Popisali smo jela idealna za romantične večere u dvoje. U nastavku donosimo 10 prijedloga i recepte.

Što kuhati za romantično Valentinovo kod kuće?

Na našem popisu romantičnih jela pronaći će nešto za sebe i ljubitelji mesa, i ljubitelji ribe i vegani, a najveći naglasak ipak je na ukusnim, kremastim tjesteninama, odrescima i rižotima. Odlučili smo preskočiti juhe, variva i složence, kao i salate i brza jela poput pizza, burgera i tacosa.

Za početak u obzir uzmite vlastite preferencije i preferencije partnera, pa prema tome birajte jela s popisa! Naravno, uz jelo odaberite i piće koje će se dobro slagati, a na kraju ćete naći i prijedloge za deserte.

Što kuhati za Valentinovo

1. Marry Me Chicken

Sastojci:

  • 250 g pilećih prsa (bez kostiju i kože)
  • 3 žlice maslinovog ulja
  • 2 režnja češnjaka (sitno nasjeckana)
  • sol i papar
  • 1 žlica svježeg timijana
  • 1 žličica crvene paprike
  • 1/2 šalice nasjeckanih sušenih rajčica
  • 3/4 šalice pilećeg temeljca
  • 1/2 šalice vrhnja za kuhanje
  • 1/4 šalice naribanog parmezana
  • svježi bosiljak za serviranje

Postupak:

  • Zagrijite pećnicu na 190 stupnjeva. U velikoj tavi na srednje jakoj vatri zagrijte žlicu maslinovog ulja.
  • Piletinu obilno začinite solju i paprom, pecite na tavi dok ne porumeni – oko 5 min sa svake strane. Prebacite na tanjur.
  • U istu tavu dodajte još 2 žlice maslinovog ulja, dodajte češnjak, crvenu papriku i timijan te kuhajte oko 1 min.
  • Dodajte sušene rajčice, temeljac i vrhnje, a zatim umješajte parmezan.
  • Pustite da prokuha, pa u tavu vratite piletinu i sok koji je pustila.
  • Cijelu tavu prebacite u zagrijanu pećnicu i pecite još 10-12 minuta.
  • Piletinu poslužite na pladnju, prelijte umakom i dodajte svježi bosiljak.

2. Tjestenina  s ndujom

Sastojci:

  • 100 g tjestenine
  • 70 g maslaca
  • 2 žlice paste od nduje
  • 3/4 šalice vrhnja za kuhanje
  • 60 g naribanog parmezana
  • 1 žlica limunovog soka
  • 1 žličica šećera
  • šaka nasjeckanog peršina
  • sol i papar

Postupak:

  • Skuhajte tjesteninu u dobro posoljenoj vodi.
  • Otopite maslac na srednje jakoj vatri, dodajte nduju i dobro umutite u maslac.
  • Dodajte vrhnje, miješajte dok se lijepo ne sjedini i smanjite vatru.
  • dodajte limunov sok i šećer, ponovno miješajući.
  • Malo po malo dodajte i parmezan, zatim papar, a po potrebi i sol.
  • Kuhanu tjesteninu dodajte u umak, lagano promiješajte.
  • Dodajte peršin pa pustite da se na laganoj vatri sve zajedno kuha još minutu-dvije.
  • Poslužite s parmezanom i crnim paprom.

3. French Onion Pasta

Sastojci:

  • 1/4 šalice maslinovog ulja
  • 1 žlica maslaca
  • 3 glavice žutog luka, tanko narezane
  • 4 češnja češnjaka
  • 225 g gljiva, narezanih na ploške
  • 1 žlica svježeg timijana (plus malo za ukras)
  • 1/2 šalice bijelog vina
  • 2 žlice brašna
  • 2 šalice goveđeg ili povrtnog temeljca
  • 2 šalice vode
  • 340 g tjestenine
  • 1 žlica sherry octa
  • sol i svježe mljeveni crni papar po ukusu

Postupak:

  • Karamelizirajte luk. Zagrijte ulje i maslac u velikoj tavi na srednje jakoj vatri. Dodajte luk i prstohvat soli. Kuhajte uz često miješanje dok se luk ne karamelizira, oko 25-30 minuta.
  • Dodajte češnjak, gljive i majčinu dušicu. Pirjajte 3-4 minute ili dok gljive ne počnu omekšavati. Dodajte vino da se tava deglazira, zatim dodajte brašno. Kuhajte još 2-3 minute, dok se ne zgusne.
  • Ulijte temeljac i vodu. Začinite solju i svježe mljevenim crnim paprom. Pustite da prokuha, zatim dodajte tjesteninu i kuhajte 8-10 minuta ili dok ne postane al dente.
  • Ne zaboravite malo octa!

4. Losos s medom i češnjakom

Sastojci

  • 2 filea lososa
  • 2 jušne žlice maslinovog ulja
  • 2 jušne žlice soja umaka
  • 2 sjušne žlice meda
  • polovica cijeđenog limuna
  • četiri glavice češnjaka
  • 1/2 jušne žlice mljevene paprike
  • integralna riža
  • sol
  • papar
  • povrće po želji

Priprema

Ovaj recept uzet će svega dvadeset minuta vašeg vremena, te ga slobodno možemo svrstati u kategoriju laganih (zdravih) i brzih jela. Prije svega, moramo pripremiti ribu. Dva filea lososa (ili neka druga količina, ovisno o porciji koju želite) osušite ubrusom i premažite mješavinom maslinovog ulja, soli, papra i mljevene paprike.

Sada, kada smo ostavili ribu sa strane da se marinira, vrijeme je da napravimo umak u kojem se zapravo krije čar ovog recepta. U malu posudu potrebno je pomiješati soja umak, maslinovo ulje, sitno nasjeckani češnjak i pola iscjeđenog limuna. Ova kombinacija na trenutak može zvučati nespojivo, ali baš u ovoj komponenti se krije X faktor spomenutog jela.

5. Zapečeni njoki s kaduljom i parmezanom

Sastojci:

  • 3 srednja batata (otprilike 230 g nakon kuhanja)
  • 75 g bijelog brašna + dodatno za radnu površinu
  • 1/2 žličice soli
  • 3-4 žličice maslaca
  • 6-7 listova kadulje, nasjeckanih
  • sol i papar
  • parmezan

Priprema:

  • Skuhajte ili ispecite batat – kada je gotov, maknite koru i stavite ga u zdjelu.
  • Dodajte brašno i sol u zdjelu  s batatom. Miješajte dok se sastojci ne sjedine, a zatim zamijesite tijesto rukama.
  • Po potrebi dodajte malo brašna na radnu površinu dok mijesite tijesto dok ne postane meko, ali ne ljepljivo. Podijelite tijesto na četiri dijela, svaki dio razvaljajte u dugački tanki valjak i narežite na komade dužine oko 2,5 cm. Po želji, svaki komadić možete lagano pritisnuti viljuškom kako biste dobili klasičan izgled njoka.
  • Ubacite njoke u kipuću vodu. Kada isplivaju na površinu, znači da su gotovi. Izvadite ih i ocijedite.
  • Otopite maslac dok ne postane blago smeđi. Dodajte nasjeckanu kadulju i kratko popržite. Zatim ubacite njoke, dodajte sol i papar po ukusu.
  • Pržite na srednje jakoj vatri dok njoki ne dobiju zlatnu, hrskavu koricu sa svih strana. Poslužite njoke na tanjuru, pospite ih parmezanom, a na vrh dodajte malo hrskavih listova žalfije za dekoraciju.
  • Uživajte u ovom bogatom i aromatičnom jelu!

6. Tjestenina s tartufima

Sastojci (za dvije osobe):

  • 180 g svježe tagliatelle tjestenine
  • 40 g tartufate
  • 1 žlica maslaca
  • 2 žlice vode u kojoj se kuha tjestenina
  • 1 žlica naribanog parmezana
  • ekstra djevičansko maslinovo ulje

Postupak:

  • Zakuhajte posoljenu vodu u velikom loncu, ubacite u kipuću vodu svježe tagliatelle i kuhajte kao što je naznačeno na pakiranju.
  • Na većoj tavi rastopite maslac pa dodajte tartufatu, 2 žlice vode u kojoj se kuhala tjestenina i dobro promiješajte dok se sve dobro ne poveže.
  • Maknite s vatre i u umak od tartufate umiješajte skuhane i ocijeđene tagliatelle.
  • Dodajte naribani parmezan i promiješajte. Na kraju dodajte par kapi ekstra djevičanskog maslinovog ulja i poslužite toplo s još malo parmezana narezanog na listiće. Dobar tek!

7. Fondue od sira

Sastojci za dvije osobe:

  • 125 g gruyère sira
  • 125 g vacherin sira
  • 125 g ementalera
  • 2250 ml bijelog suhog vina
  • 1/2 režnja češnjaka
  • 1 žlica krumpirovog brašna (škroba)
  • 10 ml rakije
  • 1 žlica cijeđenog limunovog soka
  • prstohvat soli i cayenne papra
  • muškatni oraščić

Priprema:

  • Posudu za fondue (caquelon) dobro premažite češnjakom, a zatim dodajte vino i čekajte da zavrije.
  • Dodajte  mješavinu svih sireva (naribanih).
  • Brašno, limun i rakiju umutite i dodajte siru. Dodajte začine i miješajte na laganoj vatri.
  • Uz fondue poslužite na kockice narezan čvrsti kruh.
  • nabodite kockice kruha na vilice, umačite ih u sir i uživajte.

8. Kremasti rižoto s kozicama

Sastojci:

  • 450 g kozica (sirovih i oguljenih)
  • 3-4 šalice temeljca (pilećeg)
  • 2 ljutike
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 šalica Arborio riže
  • 1 šalica bijelog vina
  • 2 žlice maslaca
  • 3 režnja češnjaka
  • 1 žlica limunovog soka, malo limunove korice
  • sol i papar
  • 3 mlada luka (tanko narezati za posipati na vrh)

Postupak:

  • U loncu zagrijte pileći temeljac.
  • U drugom loncu zagrijte maslinovo ulje, dodajte nasjeckanu ljutiku i pirjajte.
  • Dodajte rižu i pirjajte još nekoliko minuta.
  • Dodajte bijelo vino, miješajte dok ne ispari. Malo po malo dodajte zagrijani temeljac dok riža ne bude kuhana.
  • U tavi otopite maslac, dodajte nasjeckani češnjak pa zatim i kozice.
  • Kada su škampi pečeni, narežite ih i umiješajte u rižoto.
  • Dodajte limunov sok, limunovu koricu, sol i papar te po želji još malo maslaca.
  • Rižoto poslužite s nasjeckanim mladim lukom na vrhu.

9. Curry od slanutka na kokosovom mlijeku (i naan bread punjen sirom)

Sastojci:

  • 1 luk
  • 2 režnja češnjaka
  • 1 žličica naribanog svježeg đumbira
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 žličica kumina
  • 1,5 žličica curryja
  • 2 konzerve slanutka
  • 50 g pasirane rajčice
  • 1 konzerva kokosovog mlijeka
  • 100 g nasjeckanog kelja

Postupak:

  • Luk i češnjak nasjeckajte, a đumbir naribajte. Dodajte luk, češnjak i đumbir u veliku duboku tavu zajedno s maslinovim uljem.
  • Pirjajte na srednjoj vatri oko pet minuta, ili dok luk ne omekša i postane proziran.
  • Dodajte curry prah i kumin i nastavite miješati i kuhati još oko minutu, da se začini zapeku.
  • Ocijedite slanutak, pa ga dodajte u tavu zajedno s umakom od rajčice i kokosovim mlijekom. Sve promiješajte da se sjedini.
  • Pojačajte vatru kako bi umak zakuhao.
  • Nakon što provrije, smanjite vatru i ostavite curry da se kuha još 15-ak minuta, povremeno miješajući.
  • Dodajte kelj i umiješajte ga u umak. Nastavite kuhati i miješati dok kelj ne uvene do željene mekoće (ja kuham još oko 5 minuta).
  • Na kraju kušajte curry i dodajte soli po ukusu. Poslužite vruće uz rižu ili naan bread!

 

10. Mesne okruglice i špageti

Sastojci:

  • 150 g špageta

Za mesne okruglice:

  • 1 šnita bijelog kruha
  • 60 ml hladne vode ili mlijeka
  • 200 g mljevene govedine
  • 100 g mljevene slatke kobasice
  • 10 g parmezana
  • 1-2 režnja češnjaka
  • 1 jaje
  • sol i papar
  • 30 g brašna
  • 1 žlica maslinovog ulja

Za umak:

  • 1/2 glavice manjeg luka
  • 1 režanj češnjaka
  • 500 g pelata
  • sol, papar
  • 1 list lovora
  • 1 žličica bosiljka (nasjeckan, svjež ili suh)

Postupak:

  • Kruh natrgajte i prelijte s 2/3 šalice vode (ili mlijeka) i ostavite sa strane par minuta pa izgnječite vilicom.
  • U veliku zdjelu stavite meso, kobasicu, sir, češnjak, sol i papar, jaje i zgnječen kruh. Miješajte dok se dobro ne sjedini.
  • Oblikujte mesne okruglice veličine manje kuglice sladoleda. Uvaljajte ih u brašno.
  • Zagrijte duboku, veliku tavu i dodajte ulje.
  • Dodajte mesne okruglice i pirjajte dok ne porumene sa svih strana.
  • Izvadite ih i ostavite ih sa strane.
  • U istoj tavi na srednjoj vatri dodajte još ulja i pirjajte nasjeckani luk miješajući dok ne omekša.
  • Dodajte nasjeckani češnjak i miješajte 1-2 minute dok ne zamiriše.
  • Umiješajte pasiranu rajčicu i list lovora. Pustite da lagano prokuha.
  • Vratite mesne okruglice u tavu s umakom od rajčice, djelomično pokrijte poklopcem i kuhajte na laganoj vatri 30 minuta, povremeno okrećući mesne okruglice.
  • Meso će biti mekano, a umak će se zgusnuti. Pet minuta prije nego što je umak gotov, umiješajte nasjeckani bosiljak i začinite solju i paprom po ukusu.
  • Skuhajte tjesteninu dok ne postane al dente, ocijedite i vratite u prazan lonac.
  • Prelijte umak i mesne okruglice preko špageta i lagano promiješajte da se sjedine. Ukrasite parmezanom i svježim bosiljkom i poslužite vruće.

Foto: Instagram, Pexels

Učitati još
Zatvori