Kraj (slatke) ere: Što se zaista događa s Mozart kuglama i zašto svi pričaju o tome?
Kraj (slatke) ere: Što se zaista događa s Mozart kuglama i zašto svi pričaju o tome?

Kraj (slatke) ere: Što se zaista događa s Mozart kuglama i zašto svi pričaju o tome?

Kada razmišljamo o Austriji u posljednje vrijeme, vjerojatno prvo pomislimo na Alpe i gdje ići na skijanje. Međutim ako pokušavamo u svijest prizvati austrijske nacionalne simbole, teško nam je ne pomisliti na Mozart kugle. Međutim, ovog mjeseca stižu ne baš tako dobre vijesti. Tvornica Salzburg Schokolade u Grödigu, pokraj Salzburga, poznata po proizvodnji Mirabell Mozart kugli, zatvara svoja vrata nakon 127 godina. Posljednja zlatno omotana kuglica sišla je s proizvodne trake 5. prosinca označivši kraj jedne ere.

‘Prava’ Salzburška Mozartova kuglica zapravo nije original

Čokolada u obliku kugle, koja ima jezgru od mješavine marcipana, pistacija i nugata, proizvodila se u ovoj tvornici čitavih 127 godina. Mozart kugle su prvo bile poznate kao Mozart-Bonbon, a prvi put ih je napravio Paul Fürst u 19. stoljeću i nazvao ih po Wolfgangu Amadeusu Mozartu. Međutim, The Real Salzburg Mozartkugel koje jedemo danas nisu Fürstove. Ipak, njegova obitelj i dalje drži svoju trgovinu u Salzburgu. Posao vodi već peta generacija i prodaje Original Salzburg Mozartkugel. Pakirane u srebrno-plavi omot, prodaju se po cijeni od otprilike 1,50 eura po komadu, što odražava visoku kvalitetu sastojaka i zahtjevan ručni rad. Dakle, original još uvijek postoji, te se kuglice i dalje nastavljaju proizvoditi, ali one na koje je većina nas navikla, u zlatnom papiru – više ne! 

Zašto je došlo do zatvaranja proizvodnje?

Tvrtka Salzburg Schokolade, pak, godinama je bila sinonim za Mozart kugle, no zbog financijskih problema proizvodnja se postepeno smanjivala. Suočavali su se s problemima još otkako je došlo do porasta cijena sirovina i transporta u periodu nakon pandemije, a tome svjedoči i činjenica da je broj radnika prošle godine smanjen sa 160 na 40. Također, godišnja proizvodnja smanjila se s nekadašnjih 12.000 tona na svega jednu tonu. U okviru proizvodnog pogona su se koristile specifični strojevi koji su i sami dio povijesti. Prema riječima direktora kompanije Salzburg Schokolade, strojevi su prodani.

Tvrtka će, šuška se, trebala preseliti proizvodnju u Češku ili Poljsku, ali to još nije potvrđeno. Jedino što je sigurno jest da salzburške Mozart kugle više neće dolaziti iz Salzburga, čime završava 127 godina duga tradicija. S obzirom na to da na to da je proizvodnja stala, potražnja će na tržištu biti ogromna. Zato se spremite i napravite vlastite zalihe.

*Članak je preuzet s Journal.rs

Foto: Kipferl / Austrian Supermarket / @tia_dewitt@lovebysora /

Učitati još
Zatvori