Michelinove zvjezdice konačno su stigle i u Srbiju, evo u koja dva restorana
Michelinove zvjezdice konačno su stigle i u Srbiju, evo u koja dva restorana

Michelinove zvjezdice konačno su stigle i u
Srbiju, evo u koja dva restorana

Langouste (fine dining restoran chefa Marka Đerića u Beogradu) i Fleur de Sel (restoran chefa Nikole Stojakovića u Novom Slankamenu) prva su dva restorana u Srbiji koja su dobila Michelinove zvjezdice, stoga ovo priznanje od strane Michelin vodiča predstavlja veliki trenutak za srpsku ugostiteljsku scenu.

Ova prestižna oznaka, sinonim za beskompromisnu kvalitetu i kreativnost, potvrđuje da Beograd nije samo centar noćnog života, već i vrhunske kuhinje. Michelin zvjezdica predstavlja simbol posvećenosti, inovacije i perfekcije. Restoran koji je dobije mora ponuditi ne samo savršeno pripremljeno jelo, već i cjelokupno iskustvo koje inspirira i nadmašuje očekivanja.

Beogradski restorani koje krasi Michelinova zvjezdica – ali i preporuka

Inspektori Michelina, poznati po svojoj anonimnosti i strogim kriterijima, ocjenjuju sve. Od okusa i teksture hrane, preko prezentacije, do atmosfere i usluge. Za razliku od Michelin zvjezdice, preporuka u vodiču naglašava kvalitetu, a dosta beogradskih restorana se upravo našlo i na toj listi. Tako, na primjer, beogradski restorani poput JaM, Kluba književnika ili Comunale nose ovu oznaku, dok su Iva New Balkan Cuisine i Istok zaslužili Bib Gourmand, specijalnu nagradu za vrhunsku kvalitetu po pristupačnim cijenama. Službenu objavu Michelinovog gastronomskog vodiča s popisom restorana možete pogledati ovdje.

Kako se osvaja Michelin zvjezdica?

Osvajanje Michelinove zvjezdice podrazumijeva mnogo više od dobre hrane. Restorani poput Langoustea i Fleur de Sela dokazali su da mogu zadovoljiti najviše standarde. Fleur de Sel nalazi se u vinariji Atelje Vina Šapat, 60 kilometara udaljenoj od Beograda, dok ćete Langouste, pronaći u Beogradu. Svaki sada ima jednu zvjezdicu. 

Njihove kuhinje osvajaju inovativnim tehnikama, sofisticiranim okusima i pažljivo odabranim namirnicama, dok usluga i atmosfera odišu vrhunskom elegancijom. Međutim, tu se izazovi ne završavaju. Jednom osvojena zvjezdica donosi ogromnu odgovornost. Inspektori redovno provjeravaju održava li restoran i dalje iste standarde, a svako odstupanje može značiti gubitak priznanja.

Langouste i Fleur de Sel sada su ambasadori beogradske i srpske kuhinje, dok je njihova zvijezda osvijetlila put i ostalim restoranima u Srbiji. Ovo priznanje ne doprinosi samo njihovoj reputaciji, već i pozicioniranju Beograda kao gastro destinacije. Uz njih, 25 restorana iz Beograda dobilo je preporuku Michelin vodiča, čime se dodatno ističe bogatstvo i raznolikost lokalne gastronomske ponude.

*Članak je preuzet s Journal.rs

Foto: Instagram (@michelinguide, @langousterestoran, @ateljevinasapat)

Učitati još
Zatvori