Split je dobio novo cool mjesto za uživanje u vrhunskoj kavi

Split je dobio novo cool mjesto za
uživanje u vrhunskoj kavi

Specialty kava je puno više od običnog jutarnjeg napitka. Znaju to dobro Ivan Kapuralić i Matej Serer, dvojica prijatelja koja su nakon dugogodišnjeg rada u ugostiteljstvu odlučila slijediti svoje srce i započeti projekt Split Coffee Roasters, pržionicu i coffee shop koju su otvorili prije dva tjedna na adresi Trogirska 8.

Split Coffee Roasters

“Ja sam zadužen za cijeli proces, od uvoza zelene kave, prženja iste, kao i serviranja u shopu. Matej je u Švicarskoj te je zadužen za inozemno tržište, gdje je barista u jednom poznatom baru u Zurichu koji također trenutno servira našu kavu koja je prepoznata kao izuzetno kvalitetna. Sretni smo što smo i izvan granica Hrvatske u kratkom roku uspjeli dobiti izvrsne povratne recenzije i upite za daljnju suradnju”, ispričao nam je Ivan koji je jedan od prvih roastera specialty kave u Dalmaciji.

“Proces prženja u teoriji je jako jednostavna stvar, pogotovo ako znate što radite. Sve kreće od kvalitete zrna kave, koje u stroju za prženje na određenim temperaturama pretvaramo u prženu kavu koja nam daje naš omiljeni napitak. Sami proces prženja također ovisi o više segmenata. Izuzetno je bitan i stroj na kojem pržimo (Air ili Drum roaster), koliko kila pržimo odjednom, koja je sorta kave (ovisno o veličini zrna), vlažnost u zrnu kave… Ne postoji tajni recept, sve je do roastera i njegovog osjećaja u danom momentu, što i jesu čari specialty kave. Ista kava pržena od različitih ljudi potpuno je drugačija, a opet posebna na neki svoj način jer svatko od nas ima neki svoj stil”, pojasnio nam je Ivan. Zanimljivo je što kavu prži i na stroju koji je samostalno sastavio.

“Stroj je trenutno u fazi ispitivanja i završavanja te će, nadamo se, kroz neko blisko razdoblje također biti nešto što možemo ponuditi svijetu kave. Sretni smo što na vlastitom stroju imamo kvalitetu i kontrolu koju smo željeli postići i težimo nekim novim i većim izazovima prženja sirove kave”, dodaje Ivan.

Šalica vrhunske kave

Pitamo ga u kojoj kavi gosti njihovog shopa mogu uživati. “Brazil Pe De Cedro i Etiopiju Boji trenutno imamo za espresso. Pe De Cedro je kava koja je jako bliska našem tržištu. Karakteriziraju je čokoladne note i lješnjaci u aftertasteu. Nešto manje klasična, ali najviše obožavana Boji oduševila je sve ljubitelje kave svojim mirisom mente i jagode. Na filteru imamo Tanzaniu Acacia Hills, izuzetno izbalansiranu kavu svijetlog prženja, čistog i slatkog okusa butterscotch i crvene naranče, koja će oduševiti sve ljubitelje filter kave.”

Na meniju trenutno imaju pink latte koji je apsolutni hit, matcha latte, chai latte, freddo cappuccino, kao i klasične napitke od kave poput espressa, cappuccina i latte macchiata. U ponudi su i svježe cijeđeni sokovi te tost i granola koju možete naručiti za doručak.

Priča iza loga

Za vizualni izgled coffee shopa zaslužna je Ivanova rođakinja Ozana Ursić, koja je imala viziju minimalizma i topline prostora u jednoj cjelini pa je on koncipiran tako da gostima pruža osjećaj kao da su kod kuće. Zanimljiv je i logo brenda koji je radio poznati splitski dvojac Kazinoti i Komenda.

“Oni su nam pomogli razviti brend, za koji smo imali viziju da bude jednako ozbiljan kao i zanimljiv. Inspiracija su im bili leopardi na grbu Dalmacije, koji su ujedno i životinje Afrike. Ne trebamo napominjati da je Etiopija zemlja iz koje potječe kava pa smo zaokružili poveznicu Afrike i Dalmacije u logo koji je stilizirana glava leoparda, čije poznate šare na tijelu ukrašava naša kava”, pojasnio je Ivan.

Kad vas put odvede u Split i poželite uživati u vrhunskoj kavi, sada znate na koju adresu se trebate uputiti. Split Coffee Roasters možete pratiti i na Instagramu.

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori