Početkom godine, u doba fašnika, cijeli je Zagreb pričao o genijalnim krafnama i donutsima iz pastry shopa Špatule koje je radio mladi vlasnik i pastry chef Luka Sopta. U svojoj maloj radnji Luka je danima i noćima izrađivao domaće krafne i donutse, punio ih domaćim kremama, a koliko god bi ih ispekao, sve bi se rasprodalo u rekordnom roku. Njegove slastice bile su dostupne na dostavnim servisima i u jednom lokalu na Knežiji, a ovih je dana na veselje mnogih otvorio i svoje prvo prodajno mjesto.
Posjetili smo ih, zaljubili u krasne kolače u vitrini i porazgovarale s Lukom. Otkrio nam je sve o svojim slasticama, koje su najtraženije, kako kreira nove kolače i kakvi su planovi za dalje.
- Prošle se godine pročulo za Špatulu, vaš tada novi slastičarski projekt. Tada su se vaše slastice mogle naručiti online ili pronaći u jednom lokalu, a sada imate i vlastito prodajno mjesto! Gdje se točno nalazite i što sve nudite?
Nalazimo se u Vlaškoj ulici 121, točnije Gotovčev prolaz blizu Kvatrića. U ponudi trenutno imamo porcionirane kolače i doughnute, ali radimo i torte po narudžbi.
Take away je bio projekt kako bi ispitali tržište te se pokazalo kao dobra odluka. Nakon toga smo krenuli u realizaciju prodajnog mjesta.
- Kako ste se odlučili za take away? Jesu li vaše slastice i dalje na dostavnim servisima ili ih je možda moguće probati još negdje?
Slastice se i dalje mogu naći na dostavnim servisima te surađujemo s restoranima. Neki od restorana su Stara potkova, Al dente, Omni bar, Bonk caffe i Caffe latte u Arena centru.
- Sve slastice u Špatulinoj vitrini izgledaju nevjerojatno primamljivo! Koji su vaši favoriti, a koji su favoriti vaših gostiju?
Za favorit se ne mogu odlučiti, ali bih izdvojio kolač od maka i mandarine s kremom od bijele karamelizirane čokolade.
Doughnuti su najpoznatiji i zaista ih ljudi obožavaju i traže tijekom cijele godine. Od kolača imamo kompleksnije kolače poput mandarine i maka, zatim kolač s kremom od bučnih sjemenki s pečenim šljivama ili npr. kolač od kikirikija, višanja i klinčića, pa do jednostavnih kao mousse od tamne čokolade, mousse od lješnjaka, brownie od tamne čokolade. Slastice radimo isključivo od domaćih pasti te pokušavamo pratiti sezonu voća.
- Po čemu se ističu Špatula slastice?
Slastice radimo isključivo od domaćih pasti te pokušavamo pratiti sezonu voća. Koristimo kvalitetne sastojke i sve sami ručno izrađujemo. Najveći izazov i veselje nam je balansiranje okusa te njihovo spajanje kako bismo dobili zanimljivu slasticu, a vidimo i da su kupci željni drugačijih okusa i kombinacija. Za sada dobivamo jako dobre povratne komentare, koji nam puno znače i potvrđuju da je vlastito prodajno mjesto bila dobra odluka.
- Planirate li s vremenom širiti ili mijenjati ponudu?
Naravno, širimo i mijenjamo ponudu, a s realizacijom započinjemo poslije Nove godine. Ponudu mijenjamo ovisno o inspiraciji, sezoni.. Veselimo se novim okusima i jedva čekamo ponuditi našim kupcima nešto novo, fino i drugačije!
Napomena autora: Pastry shop Špatula je trajno zatvorena.
Foto: Sanja Jagatić