![Španjolska tortilja od krumpira naš je današnji odabir za ručak](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2024/01/Spanjolska-tortilja_Instagram-2.jpg)
![Španjolska tortilja od krumpira naš je današnji odabir za ručak](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2024/01/Spanjolska-tortilja_Instagram.jpg)
Termin tortilja obično povezujemo s tankim slojem tijesta u koji možemo staviti različite sastojke i, sve tako uvijeno, postaje burrito. Međutim, španjolska tortilja (tortillade patatas) odnosi se na nešto drugačije jelo. U pitanju je tradicionalni specijalitet iberijske kuhinje, koji ni po izgledu, ni po sastojcima ne sliči meksičkoj verziji. Neki ga nazivaju i španjolskim omletom. U pitanju je jelo od krumpira koje se obično servira za doručak, ali možete ga jesti u bilo koje doba dana.
Inače, postoji nerješiva debata među Španjolcima o tome je li bolja tortilja s ili bez luka. Vi, naravno, recept prilagodite svojim preferencijama, ubacite odnosno izostavite luk. Podrazumijeva se da se najbolja tortilja može probati u Španjolskoj, no to nas ne sprečava da je, dok maštamo o odlasku, i sami probamo pripremiti.
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2023/01/327832987_1643288439461677_8973838662146680350_n-1.jpg)
Sastojci:
Za dvije osobe će vam biti potrebno:
- 3 jaja srednje veličine
- 300 grama krumpira
- ekstra djevičansko maslinovo ulje
- pola glavice luka (po želji)
- sol
Ostani u korak
s trendovima
Prijavi se na Journal newsletter.
Priprema:
Najprije narežite luk na tanke kolutove i na malo ga ulja prepržite dok ne dobije zlaćanu boju. Za to vrijeme, ogulite krumpir i narežite ga na kolutove. Ostavite da odstoji 15-ak minuta u vodi, a zatim dodajte dosta ulja u tavu. Dok se ulje još uvijek nije jako zagrijalo, ubacite krumpir. Nakon deset minuta prženja na laganoj vatri, možete pojačati, kako bi vanjski dio ostao zapečen, a unutrašnji mekan.
Nakon 20-30 minuta, izvadite krumpir i prebacite u veću zdjelu. Karamelizirani luk pomiješajte s krumpirom, kao i prethodno umućenim jajima. Vilicom dobro promiješajte sve sastojke dok se ne sjedine. U tavu stavite žlicu ulja, pa prebacite krumpir i ostavite da se prži 3-4 minuta prije nego što tortilju prevrnete na drugu stranu, kako bi dovršili prženje.
Članak je preuzet s portala Journal.rs
Fotografija: Instagram (@skinnytaste)