Bilo ljeto ili zima, palačinke možemo jesti uvijek. Slatke, slane, tanke, debele američke, nema tko ih ne voli. U gastro svijetu sve se diže na veću razinu pa su se tako prije par godina u Japanu pojavile souffle palačinke. Jedinstvene su po izgledu, pahuljaste i mekane po teksturi. Za razliku od ostalih vrsta palačinki, souffle palačinke se kuhaju tako što se smjesa na tavi poklopi s poklopcem. Još nismo dobili mjesto u Hrvatskoj gdje ih možemo isprobati te smo bili osuđeni na samostalne pokušaje souffle palačinki, ali ne više! Souffle palačinke su se pojavile u susjedstvu u Sloveniji.
Neodoljivo pahuljaste s domaćim preljevom
Slastičarna Angel food u gradu Koper na obali Slovenije prvi je i jedini na Balkanu koji je počeo posluživati souffle palačinke. U ponudi imaju razne slastice. Od kroasana do bubble wafflesa i slanih waffle sendviča, a souffle palačinke su postale pravi hit na društvenim mrežama. U Angel foodu su pravi specijalitet, a dolaze u raznim neodoljivim okusima.
Raffaello palačinke s bijelom čokoladom, bademima i kokosom, cheesecake palačinke s mascarponeom, plazma keksom i domaćim preljevom od jagode ili maline, Ferrero palačinke s mliječnom čokoladom i lješnjacima. Za sve ljubitelje Oreo keksa tu su dvije vrste palačinki – Oreo mascarpone i Oreo s čokoladom. Ako ipak ne podnosite toliko slatkog i čokoladnog, preporučujemo da probate lagane souffle palačinke s jagodama ili pak one s bijelom Linoladom, jagodama i bananama. Tu su još i Snickers, Twix i Kinder palačinke inspirirane omiljenim čokoladicama.
Cijene palačinki se kreću od 9 do 15 eura. Imajte na umu da ćete palačinke čekati 20 minuta jer toliko traje priprema.
Što ih čini toliko posebnima?
Souffle palačinke su dobile ime po poznatom francuskom desertu. Tajna je u dobro istučenom bjelanjku koji daje volumen i pahuljastu teksturu. Možda se čini jednostavno i lagano, ali vrlo lako se može dogoditi da bjelanjak bude nedovoljno ili previše istučen. Kada je bjelanjak svladan, ključ je u pažljivom dodavanju bjelanjka u ostatak smjese koju čine žumanjci, vanilija, prašak za pecivo i šećer u prahu. Također je bitno da se palačinke pripremaju na niskoj temperaturi kako bi zadržali mekanu teksturu kakvu želimo kod souffle palačinki. Trik je i u tome da čim formirate palačinke na tavi da ih odmah poklopite poklopcem i držite tako dvije minute.
Adresa: Vojkovo nabrežje 17, Koper
Tel.: +386 40 808 835
Radno vrijeme: uto-ned: 12:00-22:00
Foto: Instagram (@angelfood_obala)