Japanska kuhinja ima pregršt deserata, a jedan od omiljenih definitivno su nam souffle palačinke. Meke, pahuljaste, lagane i prozračne, ove palačinke jednostavno se tope u ustima, a odmah ćete iz prepoznati po izgledu. Iako se za njihovu pripremu koriste slični sastojci kao za američke palačinke, souffle palačinke razlikuju se po nekoliko detalja.
Mekane palačinke koje se tope u ustima
Prvo, njihova pahuljasta tekstura dobiva se odvajanjem žumanjaka od bjelanjaka. Bjelanjci se zasebno tuku u čvrsti snijeg, a zatim se pažljivo dodaju ostatku smjese. Izrazito su pahuljaste jer mjehurići zraka zadržavaju njihov oblik iznutra, a rezultat je nevjerojatno prozračna tekstura, poput soufflea.
Druga stvar na koju morate obratiti pažnju je način na koji ih pečete. Tava mora biti ravnomjerno zagrijana i ne previše vruća. Peći ćete ih duže nego obične palačinke kako se ne bi samo zapekle izvana, a iznutra ostale sirove. Trik za savršene souffle palačinke je da ih odmah poklopite s poklopcem, a kad je jedna strana pečena, okrenete na drugu i ponovno ih poklopite dok tijesto ne bude ravnomjerno pečeno.
Souffle palačinka burger – najnoviji hit iz Japana
Souffle palačinke možete poslužiti s različitim nadjevima i preljevima, od čokoladnog preljeva, raznog voća do sladoleda i krema. A za dodatni twist, poslužite ih u obliku burgera!
Souffle palačinka burger (ili souffle palačinka sendvič) u Japanu zapravo nije novost. Gram pancakes, globalna franšiza ovih japanskih palačinki, poslužuje ih s kremama različitih okusa, od jagode i čokolade do kokosa i cheesecakea od borovnica. Japanski restoran Pandora Burger radi ih sa šlagom i raznim nadjevima kao što su jagode, banane, zatim krema od vanilije, preljev od čokolade…
Souffle palačinka burger možete vrlo jednostavno napraviti kod kuće jer se on sastoji od dvije souffle palačinke između kojih možete staviti što god poželite. Jednostavno – ispecite souffle palačinke, na jednu stavite nadjev i poklopite s drugom palačinkom.
Što vam sve treba za souffle palačinke?
- 4 bjelanjka
- 2 žumanjka
- 1/4 šalice mlijeka
- 2 žličice ekstrakta vanilije
- 6 žlica brašna
- 1 žličica praška za pecivo
- 5 žlice šećera
Postupak:
Prvo odvojite bjelanjke od žumanjaka. Posudu u kojoj su bjelanjci stavite u frizer na 15 minuta. U međuvremenu, u posudu sa žumanjcima dodajte mlijeko i vaniliju, izmiksajte pjenjačom, a zatim dodajte brašno i prašak za pecivo. Miksajte pjenjačom dok se ne sjedini, ali nemojte pretjerati. Bjelanjke istucite dok ne postanu prozirno bijeli. Zatim postepeno dodajte šećer i miksajte dok ne dobijete čvrsti snijeg. Polako dodajte bjelanjke u smjesu sa žumanjcima i lagano promiješajte.
Namastite tavu, zagrijte ju onako kako smo gore opisali i ispecite palačinku po palačinku.
Foto: Instagram