Švedske delicije svima su nam postale poznate otkako je jedna od omiljenih kuća za opremanje doma stigla u Hrvatsku. Hygge momenat već je svima dobro poznat, a o njemu se pisalo nekoliko sezona za redom u različitim kontekstima. Jedan od najpoznatijih je gastro segment u koje se cijela filozofija temelji oko uživanja u hrani kroz ugodnu atmosferu u domu. Sommarrulltårta je voćna rolada u kojoj Šveđani posebno guštaju, a slična verzija ‘spužvastog’ kolača popularna je i u Japanu. Zasladite sivi dan i otjerajte sparinu osvježavajućim skandinavskim receptom za sommarrulltårta kolač.
Švedska rolada sommarrulltårta
Sastojci za roladu:
- 6 jaja
- 100g šećera
- 1 žlica ekstrakta vanilije
- 120g glatkog brašna
- 30g šećera u prahu
Sastojci za nadjev:
- 200g jagoda ili malina
- 50g pekmeza od malina
- 100g mascarpone sira
- 1 vanilin šećer
Upute:
Uključite pećnicu na 200 stupnjeva. Odvojite bjelanjke i žumanjke pa bjelanjke mikserom istucite u snijeg. Dodajte 50g šećera i miksajte dok se smjesa ne učvrsti. U drugoj zdjeli žumanjke pomiješajte s 50g od ostatka šećera, šećerom u prahu i vanilijom pa miksajte oko 3 minute. Postepeno u smjesu dodajte bjelanjke, a zatim kroz sito prosijajte brašno dok ne dobijete tijesto. U veliki četvrtasti lim za pečenje stavite papir i sipajte tijesto te pecite 10ak minuta do zlatne boje, ohladite. Čar sommarrulltårta kolača je nadjev pa tu možete biti poprilično kreativni s izborom omiljenog voća. Mascarpone izmiješajte s voćem, pekmezom i vanilin šećerom pa rasporedite po jednoj polovini ohlađenog tijesta. Pažljivo zarolajte roladu i omotajte ju čvrsto folijom, ostavite u hladnjaku nekoliko sati prije posluživanja.
Foto: Instagram