Uz voćne i cvjetne mirise i okuse, ljeto može početi
Lagana haljina, udobne japanke, kreme sa zaštitnim faktorom, dobra knjiga, čaša osvježavajućih voćnih sokova i ljeto može početi. Hedonizam je drugo ime za provođenje ljetnih mjeseci jer je sve prilagođeno udobnosti, uživanju, finoći i ugodi. Za sebe biramo samo najljepša mjesta koja nas čine sretnima i gdje punimo baterije za sve nadolazeće izazove. Bilo da je riječ o putovanjima ili ušuškanim mjestima grada u kojem živimo, sve mora biti posebno jer ljeto sa svojim specifičnim šarmom upravo to i zahtijeva.
Sve što konzumiramo tijekom dugih toplih dana također ima okus i miris ljeta. Zaokuplja nas laganim aromama koja bude sva čula i čine da bez imalo napora prigrlimo vedru i zabavnu stranu života. Bazga, jagode i trešnje okusi su i mirisi koji će nas uvijek asocirati na ljeto. Bilo da se nađu u kolačima, sladoledima ili sokovima, ovi okusi su idealni kako bismo se rashladili.
Na tržištu se nude različite varijante sokova od bazge, jagode i trešnje. U omiljenim kafićima možemo ih kušati kao sirupe, ledene čajeve, u alkoholnim kombinacijam, u gelu, prašku i posve prirodne. Koliko god svi ti okusi bili primamljivi, uvijek su nam draži oni koje napravimo sami i dodamo im malo vlastite energije. Bez sumnje, pića koja proizvedemo u svojoj kuhinji obradovat će i naše prijatelje koji će vrlo rado pozirati na zajedničkim fotografijama s home made pripravcima u ruci. Još ukoliko sve poslužimo u zanimljivim čašama, s ljetnim dodacima i ukrasima, cijeli doživljaj može biti još zabavniji.
A i samo pribavljanje namirnica koje nam trebaju za domaće ljetne sokove može biti nezaboravna pustolovina. Bilo da se odlučimo na branje ili kupovinu uvijek je bolje povesti prijatelje i pritom se dobro provesti. Lipanj je mjesec u znaku bazge, trešnje i jagode pa zašto ga ne pretočiti u ukusne čašice.
Sirup od bazge
- 45 cvjetova bazge
- 3 kg šećera
- 3 l vode
- 1 kg limuna
Cvjetove bazge namočite u vodi i ostavite ih preko noći. Procijedite ih, a u tako aromatiziranu vodu ubacite limun koji ste prethodno izrezali na ploške i šećer. Ovu mješavinu ostavite 24 sata i povremeno promiješajte kako bi se svi okusi dobro proželi. Nakon toga smjesu procijedite i prokuhajte, ne duže od tri minute. Tekućinu sipajte u staklene boce nakon što se ohladi. I sirup s okusom ljeta je gotov. Poslužite ga razrjeđenog s vodom, a u čašice možete ubaciti maline, borovnice ili ribizl.
Sok od trešnje
- 1 kg trešanja
- 1/5 kg limuna
- 1 kg šećera
U teglu slažite red trešanja bez koštica, red ploški limuna, pospite šećerom i tako slažite do vrha teglice. Teglica neka stoji na sunčanom mjestu oko 3 tjedna. Nakon toga procijedite sok, sipajte ga u staklene boce i ostavite desetak minuta u pećnici na 100 stupnjeva celzijusevih.
Sirup od jagode
- 3 kg jagoda
- 1 dl limunske kiseline
- 3 kg šećera ili meda
Jagodama skinite peteljke i listiće i izgnječite ih. Toj smjesi dodajte kilogram šećera ili meda i ostavite da tako stoji 24 sata u hladnjaku. Nakon toga propasirajte smjesu i dodajte joj ostatak šećera ili meda, neka tako stoji oko 3 sata. Sipajte sok u staklene boce i pasterizirajte ih. Pokrijte boce toplim prekrivačem na tamnom mjestu. Nakon toga vaš sirup je spreman za posluživanje uz dodatak vode.
Tekst: Dijana Ljubanović
Foto: Instagram