Journal gastro izbor za ožujak: SOI fusion je za mnoge i dalje omiljena adresa u gradu i to s razlogom
Journal gastro izbor za ožujak: SOI fusion je za mnoge i dalje omiljena adresa u gradu i to s razlogom

Journal gastro izbor za ožujak: SOI fusion je za mnoge i dalje omiljena adresa u gradu i to s razlogom

Zagrebačka gastro scena obogaćena je mnogim zanimljivim mjestima (koja nastojimo popratiti u našoj rubrici Gastro izbor mjeseca), ali jedno ime već godinama odolijeva trendovima i zadržava status omiljene adrese za ljubitelje azijske kuhinje – SOI Fusion na Ilici 50. Od svog otvaranja 2019. godine, ovaj fusion bar postao je nezaobilazno mjesto za sve one koji vole autentične okuse azijskog street fooda, a nedavno su predstavili novi koncept koji je osvojio goste – male tanjure namijenjene dijeljenju. 

Opcija manjih porcija znači da sada možete kušati više jela tijekom jednog posjeta i podijeliti ih s društvom. To daje priliku za otkrivanje novih okusa i opušteno uživanje u hrani, baš kao u azijskim restoranima gdje se jela dijele među prijateljima i obitelji.

Novi meni, dakle, nudi niz zanimljivih kombinacija i više okusa u jednom obroku i upravo nas je to najviše privuklo.

Koncept malih tanjura i zabavna hrana

Kako bi bolje dočarali filozofiju SOI Fusiona, razgovarali smo s Vedranom Gulinom, voditeljem restorana, koji je podijelio svoja razmišljanja o novom konceptu malih tanjura i filozofiji restorana:

Za nas je najvažnije da gosti uživaju u raznovrsnim okusima i da se osjećaju opušteno. Mali tanjuri omogućuju upravo to – priliku da kušate više jela u jednom obroku, podijelite ih i otkrijete nove okuse. Iako smo poznati po našim klasicima, uvijek volimo eksperimentirati i nuditi nešto novo, poput Korroke ili Štruk lee, našom izvedenicom štrukli koji su postali omiljeni mnogima.

Čini se da u svojoj namjeri da se svi dobro zabave i uživaju u hrani uspijevaju jer SOI fusion gotovo je uvijek pun bilo da dolazite na ručak ili večernje druženje. No, krenimo s onime što smo imale priliku isprobati. 

SOI fusion_Martina Movrić (3)
SOI fusion_Martina Movrić (4)
SOI fusion_Martina Movrić (3)
Curry shrimp

Starters

Prvi dojam o SOI Fusionu ostavlja njegova ponuda predjela koja su ujedno i ukusne uvertire za daljnje gastro putovanje. Gyoze, poznate japanske dumplingse, naručile smo u verziji s piletinom, a već pri prvom zalogaju primijetile koliko je tijesto hrskavo i lagano, dok je unutrašnjost sočna i puna okusa. U SOI Fusionu gyoze možete uživati u klasičnoj verziji, ali i u varijanti s tofuom.

Korroke su također prava poslastica – japanski kroketi koji dolaze u nekoliko varijanti, među kojima se, prema našem skromnom mišljenju, posebno ističe ona s pancetom.

Hrskavi i bogati okusi stvaraju savršen spoj s tangy umakom koji ih prati. Jedan od hitova u SOI Fusionu su i već spomenute Štruk lee – štrukle u azijskoj verziji, s sirom, pikantnim chilli crunchom, ukiseljenim lukom i chillijem. Iako se jelo poslužuje kao starter, Vedran nam je otkrio da se gosti ponekad odluče za njih i kao desert.

Štruk lee
Korroke
Gyoze

Small plates

Krenimo s onim najuzbudljivijim dijelom ponude – malim tanjurima. Ovdje SOI Fusion nudi raznovrsne kombinacije koje ćete obožavati, bez obzira jeste li ljubitelj začinjene, pikantne hrane ili tražite nešto laganije. Jasmin rice je idealna podloga za sva ostala jela, dok Hoisin noodles s dodatkom češnjaka, gochugaru čilija, soje i crumblea od čvaraka donose bogate, duboke okuse s daškom začina, a sve to začinjeno umakom od hoisin umaka, koji je kompleksan, bogat i pomalo sladak.

SOI fusion_Martina Movrić (14)
Hoisin noodles
SOI fusion_Martina Movrić (15)
Vietnamese coleslaw

Jedan od naših favorita bila je Vietnamese coleslaw – osvježavajuća salata s nước chấm, poznatim vijetnamskim umakom koji dodaje kiselkasti, ali uravnoteženi okus koji lijepo upotpunjuje jela s mesom i rižom. Među comfort food jelima koja su stvarno opravdala svoj naziv, ističu se Curry shrimp i Katsu chicken fillet. Curry shrimp je aromatičan, s blago začinjenim umakom, dok Katsu chicken fillet nudi hrskavu teksturu u kombinaciji s sočnim pilećim mesom, što je klasik koji uvijek odlično funkcionira.

SOI fusion_Martina Movrić (3)
Curry shrimp
Katsu chicken fillet
Oi Muchim cucumber
Hainan chicken

Ako želite probati nešto laganije, ali isto tako ukusno, Oi Muchim cucumber je pravo osvježenje. Ovaj jelo sa svježim krastavcima, gochugaruom i sezamom donosi predivno izbalansirane okuse – lagano kiselo, začinjeno i slatko – i svakako ga preporučujemo za sve koji žele malo poigrati s teksturama i okusima.

Kinpira carrot s medom, sojom i sezamom izvanredno je predjelo koje donosi slatkoću i umami u savršenom omjeru – svježe, hrskavo i pomalo ljepljivo, što će zadovoljiti sve ljubitelje povrća. Svidjelo nam se i jelo Hainan chicken, klasik azijske kuhinje – sočno pileće meso posluženo s umakom od đumbira, koji donosi savršen balans svježine i umamija.

Ne smijemo zaboraviti navesti – njihovi poznati bestseleri poput Katsu piletine, Kung Paoa i Tuna Pokea ostali su u ponudi, tako da osim malih tanjura možete naručiti i njih kao i četiri vrste ramena.

Deserti i kokteli će zaokružiti doživljaj

Ljubitelji slatkog neće ostati razočarani – Turon & Coco, s banana spring rolama, sladoledom od kokosa i kaya džemom, i dalje je jedan od favorita, dok je novi Not An Apple Pie cookie s gochujang pastom, jabukama i cimetom pravo gastro iznenađenje. Uz sve to, SOI Fusion nudi i izvrsne craft pivske etikete, kao i koktele poput Mango Spritza s tekilom i pjenušcem.

SOI fusion_Martina Movrić (3)
SOI fusion_Martina Movrić (3)

Ukratko, atmosfera je opuštena, hrana je zabavna i ukusna, dijeljenje malih tanjura čini cijelo iskustvo zanimljivijim. Zato je SOI fusion i dalje nezaobilazno mjesto u gradu u kojem uvijek preporučujemo rezervaciju stola.

Dodatne informacije:

Adresa: Ilica 50, Zagreb

Radno vrijeme: od ponedjeljka do subote, od 12 do 23 h

Instagram: @soifusion

Učitati još
Zatvori