Svjetsko nogometno prvenstvo u Kataru počelo je prije 6 dana i traje sve do 18. prosinca. Čekaju nas 64 utakmice, preko 700 igrača i nastupi 32 nacionalne momčadi. Hrvatska reprezentacija svoju prvu utakmicu odigrala je u srijedu, a već sutra čeka nas uzbudljiv rival s Kanadom u Dohi u 17h po našem vremenu. Utakmica će se igrati na stadionu Khalifa International.
Jednostavni recepti za pripremu domaćih snackova i cuge
Čak i ako niste neki veliki obožavatelj nogometa, ovih biste se dana mogli iznenaditi s kojom vas euforijom obuzima nogometna ‘groznica’ te kako svoj dnevne obaveze i ritam prilagođavate rasporedu utakmica.
Nogometno navijanje uz male ekrane postaje još uzbudljivije, ako utakmice pratite s prijateljima. A kada već imate organizirano druženje, brzi snackovi i cuga dobro dođu kako bi zabava bila potpuna. U nastavku smo izdvojili nekoliko jednostavnih recepata za sve ljubitelje slatkih i slanih zalogajčića i toplih zimskih napitaka.
Hrana koja je brzo gotova
Ukratko, mnogo je razloga da se tijekom trajanja Svjetskog nogometnog prvenstva veselo družite s prijateljima i rodbinom ispred malih ekrana. Osim navijanja, uzbudljivih komentara, euforije i napetosti, te trenutke možete začiniti i slasnim zalogajima.
Karamelizirane kokice
Sastojci:
- 100 g pečenih kokica
- sol
- 120 g maslaca
- 200 g smeđeg šećera
- 2 žličice ekstrakta vanilije
Priprema: Pečene kokice lagano posolite. Rastopite maslac u loncu na srednje jakoj vatri. Kad se maslac otopi, dodaje šećer koji ćete cijelo vrijeme miješati sve do trenutka kada zavrije. Tada smjesu ostavite na laganoj vatri dok se sav šećer ne otopi i karamelizira do zlatne boje. Posudu maknite s vatre, dodajte ekstrakt vanilije i promiješajte.
Prelijte smjesu od karamele po kokicama i lagano pomiješajte. Ostavite kokice da se malo ohlade, a zatim uživajte u slatkom okusu uz napetu utakmicu.
Umak od sira i piva
Sastojci:
- 30 g maslaca
- 25 g brašna
- 180 ml mlijeka
- 160 ml piva
- 1 žličica senfa
- 300 g cheddara
- 1/4 žličice soli
- 1/4 žličice crvene paprike ili čili papričice
Priprema: Potom rastopite maslac u dubljoj posudi i dodajte brašno te sve zajedno miješajte dok se ne zgusne, a zatim lagano dodajte mlijeko, pivo, senf i chilli (ili papriku) i kuhajte na laganoj vatri dok ne zavrije.
Smanjite vatru i dodajte naribani sir i nakraju začinite po želji. Miješajte dok se sir ne otopi. Sklonite s vatre, umak prebacite u posudu i servirajte uz pržene krumpiriće i karamelizirani luk.
Prženi krumpirići
Vjerojatno ste čuli za naziv pomme soufflé, a ako ipak niste upućeni, radi se o napuhanim, hrskavim prženim krumpirićima.
Sastojci:
- 5 krumpira
- ulje
- sol
Postupak: Krumpire ogulite i narežite ih na ploške debljine 2,5 mm – 3,5 mm. Zatim im odrežite rubove tako da imaju pravokutan oblik. Posušite ih papirnatim ručnikom. Ulje ulijte u dvije manje duboke tave. U prvoj ulje zagrijte na 160, a u drugoj na 185 stupnjeva. Oprezno stavite nekoliko ploški krumpira u prvu tavu pa je nježno tresite. Nakon 5-6 minuta ploške bi se trebale početi lagano napuhavati. Pržite ih još tri minute dok se ne napuhnu skroz.
Prebacite krumpire u tavu s toplijim uljem i pecite ih još 2 do 3 minute dok ne postanu hrskavi. Kad su gotovi, stavite ih na papirnate ubruse da upiju višak masnoće, posolite ih i to je to.
Pogačice sa sirom
Za one željne nečeg konkretnijeg, tu je recept za fine pogačice.
Sastojci:
- 225 g glatkog brašna
- prstohvat soli
- prstohvat papra
- 1 žličica praška za pecivo
- 50 g maslaca
- 100 g naribanog sira
- 90 ml mlijeka
Postupak: Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Suhe sastojke stavite u zdjelu. Dodajte maslac pa prstima povežite sastojke, a zatim umiješajte 100 g naribanog sira. Napravite rupu u sredini smjese, ulijte mlijeko i mijesite dok ne dobijete mekano tijesto. Od tijesta napravite malene kuglice i zatim ih malo spljoštite. Po želji, pogačice možete premazati jajetom i posuti sezamom ili kimom. Stavite na posudu za pečenje koju ste obložili papirom za pečenje i sve zajedno pecite na 200 stupnjeva oko 40 minuta, dok pogačice ne poprime zlatnu boju.
Karamelizirani luk
Sastojci:
- pripremite 2-3 glavice luka po želji – srebrenac, žuti ili ljubičasti
- maslinovo ulje
- prstohvat soli
- pola žličice smeđeg šećera
- mediteranska mješavina začina
- mljeveni papar
- čili
Priprema:
U tavu dodajte luk s prstohvatom soli i začinima po želji te lagano pirjajte 30-40 minuta, ili dok skroz ne omekša i dobije zlatno smeđu boju.
Piće
U potrazi za receptima cuge koja odlično pašu uz zimsko vrijeme i navijanje, vodili smo se brzinom pripreme i jednostavnošću izrade.
Kuhano vino
Ima li što bolje od vrućeg vina u kojem se isprepliću arome cimeta, naranče, klinčića, vanilije i šećera?
Sastojci:
- 1 boca polusuhog crnog ili suhog bijelog vina
- 2 dcl vode
- 60 g šećera
- 2 štapića cimeta
- malo naribanog muškatnog oraščića
- malo klinčića
- 2 zvjezdasta anisa
- malo kardamoma
- pola mahune vanilije
- 2 narezane naranče
Priprema: Zakuhajte sve sastojke u jednoj posudi i kuhajte na smanjenoj vatri dok se šećer ne otopi. Dodajte još zaslađivača po potrebi. Kuhajte 10-ak minuta, pustite da se malo ohladi. Procijedite ako su začini ostali na dnu, a prije posluživanja ukrasite kriškom svježe naranče i klinčićima.
Hot Toddy
Sastojci za 2 osobe:
- 500 ml vode
- 1 štapić cimeta
- malo klinčića
- 1 zvjezdica anisa
- 50 ml meda
- 50 ml whiskeya
- sok ½ limuna
Priprema: U posudu ulijte vodu, dodajte cimet i klinčiće, pa na srednjoj vatri pustite da zakuha. Poklopite, smanjite vatru i kuhajte još 20 minuta. Uklonite s vatre i izvadite cimet i klinčiće. Dodajte med, whiskey i limunov sok te sve zajedno pomiješajte. Poslužite u prozirnim šalicama.
Kuhani gin
Sastojci za 2 osobe:
- 50 ml gina
- 400 ml soka od jabuke
- 2 žlice meda
- 1 cimeta u kori
- klinčić
- naribani đumbir
- zvjezdasti anis
Priprema: Sok jabuke stavite kuhati, dodajte žlicu meda, cimet, klinčić i đumbir. Kada sok zavrije, maknite ga s vatre, dodajte gin. Pomiješajte i poslužite u čašama koje možete ukrasiti kriškom naranče ili limuna.
Foto: Profimedia, Unsplash, Pexels, iStock