Sljez u najfinijim toplim napitcima s kavom i čokoladom

Sljez u najfinijim toplim napitcima
s kavom i čokoladom

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ilona (@mniumniu) on

Prohladni dani stvoreni su za uživanje u toplim napitcima. Tijekom godine omiljeno piće mnogih je svakako kava. Čaj se prilagođava okusom i načinom pripreme ovisno o ljetu i zimi. No jedno je sigurno, bez šalice vruće kave i li čokolade prohladni dani su nezamislivi. Sljez se od davnina koristio kao lijek. Svi njegovi dijelovi od korijena do cvjetova su jestivi, a najčešće se koristi u čajevima. Amerikanci su se dosjetili pretvoriti ga u pravu poslasticu koja čini neizostavan sastojak njihovih omiljenih recepata za tople napitke i deserte. Sljez nam dolazi u zanimljivoj kombinaciji, poznatiji kao marshmallow, a posebno ga vole djeca s obzirom na pjenastu teksturu i sladak okus. U nastavku pročitajte kako ubaciti sljez u tople napitke koji će obilježiti jesensko-zimsku sezonu.

Sljez kao zaštitni znak prohladnog vremena

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Dominika Menegoni (@dominika_menegoni) on

Kiša na prozoru, jesenska paleta lišća na gradskim ulicama i niže temperature pozivaju na okrjepu u šalici toplog napitka. Korijen i biljka sljeza u čaju imaju jak protuupalno djelovanje, a uz dodatak šećera ili meda pretvaraju se u spužvaste bombone. Iako se kolačići od sljeza tradicionalno smatraju američkom tvorevinom, ideja je nastala davno prije. Slatka tekućina iz korijena biljke Althaea officinalis vadila se još u starom Egiptu te miješala s orašastim plodovima i medom. Kuhanjem u šećernom sirupu i sušenjem proizvodila se mekano-spužvasta slastica. Osim što nas grije, uveseljava i popravlja svako raspoloženje, dodatak kolačića od sljeza šalicu kave ili vruće čokolade pretvaraju u pravi mali desert. Možete ih jesti na štapiću, koristiti na kolačima ili ih tostirati te ubaciti u napitke. U nastavku pogledajte kako se radi marshmallow, te recept za kavu i vruću čokoladu kojoj nećete moći odoljeti.

KOLAČIĆI OD SLJEZA

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Lena • ? Lenaeats.com (@lenacjg) on

Sastojci:

  • 2 šalice vode
  • 300ml meda
  • 3 paketića goveđe želatine u prahu
  • 1 žlica ekstrakta vanilije
  • 1 žlica vanilin šećera

Upute:

U lonac stavite 1 šalicu vode i med. Zagrijte do 115 stupnjeva, koristeći poseban toplomjer. Trebati će vam oko 12-15 minuta da postignete željenu temperaturu. U drugi lonac dodajte šalicu vode i umiješajte želatinu. Zatim med polako sipajte i miksajte na laganoj brzini, potom  pojačajte brzinu oko 5-10 minuta ovisno o jačini miksera.Pred kraj dodajte obje vanilije. Pjena koju ste dobili treba biti gusta i ne smije kliziti sa žlice. U kalup za pečenje izlijte snijeg i ravnomjerno izgladite. Ostavite u hladnjaku najmanje 5 sati te režite po želji na kocke ili s kalupom.

TOSTIRANI MARSHMALLOWS U VRUĆOJ ČOKOLADI

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Dalia داليا (@daliaskitchen) on

Sastojci:

  • 3 šalice punomasnog mljeka
  • 3 žlice kakaa za kolače
  • 5 žlica meda
  • 1 šalica sljezovih kolačića
  • 2 žlice ekstrakta vanilije
  • prstohvat soli

Upute:

Kuhinjskim brenerom za flambiranje tostirajte 30-60 sekundi sljezove kolačiće dok vrh ne postane zlatno-smeđe boje. Ohladite ih 10ak minuta sa strane, odvojite nekoliko za ukrašavanje. U lonac stavite mlijeko, kakao, med, vaniliju i sol. Ubacite sljezove kolačiće i povremeno lagano miješajte pjenjačom na srednjoj vatri. Kuhajte dok ne zavrije, a potom rasporedite po šalicama i ukrasite tostiranim sljezovim kolačićima.

JESENSKI AFFOGATO

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Gallery Cafe by Pinky (@gallerycafephuket) on

Sastojci:

  • 1/2 šalice slatkog tučenog vrhnja
  • 2 žlice šećera u prahu 
  • 1/2 šalice sljezovih kolačića 
  • 1 šalica espressa
  • 1 kuglica sladoleda
  • 1 žlica  mljevenih petit beurre keksa

Upute:

Mikserom istucite slatko vrhnje i šećer u prahu dok e dobijete fini snijeg. Umiješajte sljezove kolačiće i ostavite u hladnjaku oko 20ak minuta. Kuglicu sladoleda stavite na dno šalice, prelijte espressom te žlicom dodajte mješavinu sljeza i slatkog vrhnja iz hladnjaka. Posipajte mljevenim keksima i uživajte u savršenoj toplo hladnoj jesenskoj šalici kave.

Foto: Instagram

 

 

 

Učitati još
Zatvori