Ovaj tart očarat će vas ukusnom kremom od badema, a divna kora i svježe jagode pridonose i prekrasnom izgledu deserta. Idealan je za proljetno i ljetno uživanje, odnosno za cijelu sezonu domaćih jagoda!
Sastojci:
Kora:
- 250g glatkog brašna
- 150 g maslaca narezanog na kockice
- 60g šećera u prahu
- 2 žumanjka
Frangipane:
- 100g maslaca
- 100g šećera
- 2 bjelanjka
- 150g mljevenih badema
- 3 žlice brašna
- 600g svježih jagoda +borovnica po želji
- 1 vrećica preljeva za torte
- 1 žlica šećera
Postupak:
- Za početak pripremite koru. Navedene sastojke stavite u posudu i umijesite glatko tijesto. Umotajte u prijanjajuću foliju i stavite u hladnjak na 1h.
- Kalup za tart namastite, pa tijesto razvaljajte na pola cm debljine i prvo izrežite donju koru tako da odgovara veličini kalupa.
- Zatim izrežite rubne djelove pa ih onda smjestite u kalup.
- Obložite aluminijskom folijom pa stavite utege za peći pitu ili sirovi grah. Bitno je da ima neka težina, a grah možete onda uvijek koristiti za ovu svrhu.
- Pecite na 180 stupnjeva, 20 minuta.
- Dok se peče kora, pripremite frangipane. Maslacu dodajte šećer i miksajte pet minuta. Dodajte, zatim, bjelanjke pa miksajte dok se sve ne sjedini. Dodajte mljevene bademe i brašno i miksajte još 3 minute dok se ne sjedini.
- Iz kalupa za tart uklonite utege za pitu pa rasporedite frangipane kremu po kori. Pecite još 40 minuta.
- Nakon pečenja, pustite da se ohladi na sobnoj temperaturi barem 20 minuta, a onda rasporedite gore narezane jagode.
- ripremite preljev za torte tako da mu dodate žlicu šećera i 100ml kipuće vode. Promiješajte, a onda premažite preko jagoda.
- Čuvajte u hladnjaku.
Recept nam donosi Ena Kokanović Nagy s bloga Slavonka. Još recepata potražite na njenom blogu i Instagram profilu.
Foto: Ena Kokanović Nagy