Pregacha: Slatki pull apart bread
Pregacha: Slatki pull apart bread

Pregacha: Slatki pull apart bread

Ovaj slatki pull apart bread je upravo ono što nam treba da ugrije kuću i dušu te malo odvrati misli od onih problemčića koje možda imamo.
Stvarno je odličan desert uz kavu ili čaj u ovo zimsko vrijeme.

Slatki pull apart bread

Sastojci: 

Tangzhong tijesto

  • 40g glatkog brašna
  • 250ml mlijeka

Tijesto

  • Sva smjesa Tangzhong tijesta
  • 110ml mlake vode
  • 100g šećera
  • 10g suhog kvasca
  • 500g brašna
  • 2 jaja
  • 50ml ulja
  • 40g maka
  • Korica 2 naranče

Fil

  • Pekmez od višanja cca 250g
  • Cimet za posuti

Preljev

  • 50ml vrhnja za šlag
  • 100g krem sira
  • 30g šećera u prahu
  • 2 žlice pekmeza (ako želite)
Slatki pull apart bread

Postupak:

  • Prvo napravite predtijesto.
  • U posudu za kuhanje ulijte mlijeko, dodajte brašno i kuhajte na srednje jakoj vatri dok ne dobijete smjesu nalik gustom pudingu.
  • Pokrijte prozirnom folijom i ostavite sa strane da se hladi dok pripremate ostalo.
  • U posudu za miksanje ulijte mlaku vodu, šećer i kvasac, promiješajte i ostavite se kvasac aktivira.
  • Ubacite brašno, ulje, jaja, mak, naribanu koru naranče i mijesite nekih 10 minuta. Tijesto će biti dosta mekano, ali to je ok.
  • Tijesto malo pouljite, poklopite krpom ili prozirnom folijom pa ostavite na toplom da se diže i bar udvostruči volumen. Ja sam ostavila malo više od sat vremena.
  • Tijesto izvadite iz posude na jako pobrašnjelu površinu, malo premijesite i razvaljajte pravokutnik debljine cca pola cm.
  • Tijesto premažite pekmezom i pospite cimetom.
  • Uzduž prerežite po pola, a zatim poprečno režite u širinu 3,4 cm. Svaki pravokutnik preklopite i slažite kao harmoniku pa prebacite u kalup za kruh koji ste obložili papirom za pečenje (ovaj dio možete napraviti i da razvaljajte na tanje pa u 2 kalupa pečete, ako ne želite da vam se jako digne u kalupu ili ako imate kalup manjih dimenzija, onda svakako preporučam ovaj korak).
  • Tijesto u kalupu pokrijete i opet ostavite da se diže na toplom, nekih pola sata.
  • Pećnicu upalite na 175 stupnjeva, a tijesto premažite s malo mlijeka i pospite smeđim šećerom.
  • Pecite oko pola sata, 35 min – vidjet ćete kad dobije finu boju gore, odnosno, provjerite nakon cca 20ak minuta pa pokrijete folijom ako vam je boja već ok da ne zagori jako.
  • Za preljev smiksajte sve sastojke i prilikom posluživanja tijesto prelijte s malo preljeva.

Nadam se da će vam se svidjeti recept, jer ga mi vaš volimo.

Slatki pull apart bread
Slatki pull apart bread
Slatki pull apart bread
Slatki pull apart bread

Recept nam donosi Irena Gavran s bloga Pregacha. Još odličnih recepata pronađite na njenom blogu ili Instagram profilu.

Foto: Irena Gavran

Učitati još
Zatvori