Zrna kakaovca bila su sredstvo plaćanja u drevnoj civilizaciji Maya, a čokolada se smatrala hranom bogova. Opčinjenost ljudi zanosnim okusom čokolade traje već tisućljećima i niti malo ne blijedi do današnjih dana. Ona i danas predstavlja lijep poklon kojim se izaražava privrženost, zahvalnost i divljenje. Čokolada je odlična za zdravlje srca, mozga, podizanje raspoloženja, bogata je fosforom, željezom i magnezijom. Blagodati koje predstavlja za naše zdravlje i uživanje ogromne su pa u skladu s tim se konzumira na najrazličitije načine. Od čokolade u obliku toplog napitka do kolača i torti.
Čokoladne torte apsolutne su kraljice poslastica. Bogata, podatna i sočna čokoladna torta dizalica je raspoloženja kojoj rijetko tko može odoljeti. Ukoliko želite nagraditi sebe i svoje najbliže, donosimo potpuno recept za neodoljivu čokoladnu tortu. Riječ je bogatoj, kremastoj torti koja osvaja čak i one nečokoladne tipove.
Najsočnija torta za popravljanje raspoloženja
Vrlo ju je jednostavno napraviti, a za tu čoko divotu potrebno vam je:
- 2 šalice brašna
- šalice šećera
- 3/4 šalice kakao praha
- 2 čajne žličica praška za pecivo
- 1 čajna žličica soli
- 1 čajna žličica kave
- 1 šalica mlijeka
- 1/2 šalice kokosovog ulja
- 2 cijela jaja
- 2 čajne žličice ekstrakta od vanilije
- 1 šalica vode
Krema:
- 1/2 šalice mlijeka
- 1/2 šalice maslaca
- 1 šalica kakao praha
- 3 čajne žličice šećera u prahu
Prvu smjesu dobro umutite, podijelite u dva dijela kako bi dobili dva bisvita i ispecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva. Dok se biskvit peče, rastopite maslac, dodajte mu mlijeko kako i šećer i napravite kremastu smjesu kojom ćete premazati biskvit i poklopiti s drugim biskvitom. Možete sve zaliti čokoladnom glazurom ili šećerom u prahu. Također, jako je dobra kombinacija ovoj torti dodati i omiljeno voće, ukoliko se odlučite za svježiju varijantu ove poslastice koja je toliko kremasta da ćete uživati u svakom zalogaju.
Foto: Instagram