Palačinke u različitim varijantama popularne su u cijelom svijetu. Možete ih jesti sa slanim ili slatkim dodacima, punjenjima i preljevima, odličan su izbor za doručak, a njima se volimo zasladiti i nakon ručka, odnosno večere. Preklopljene, zamotane, američke, japanske, danske – volimo ih u svim verzijama.
Iako ih češće jedemo sa slatkim dodacima za desert, slana verzija palačinki je idealna za lagani ručak ili brunch. Priprema je jednostavna pa ćete za čas na tanjuru imati ukusan obrok. Ako vam nedostaje ideja, na stranicama Zare Home pronašli smo jedan recept za slane palačinke sa špinatom koje možete već danas isprobati. Punjene su nadjevom od svježeg kozjeg sira, a po želji ih možete dodatno obogatiti dimljenim lososom, pršutom i salatom.
Palačinke sa špinatom, kremom od svježeg kozjeg sira i dimljenim lososom
Sastojci:
(Za 4 porcije)
Tijesto:
- 200 ml mlijeka
- 100 g svježeg špinata
- 1 jaje
- 130 g brašna tip 450
- 1 prašak za pecivo
- Sol i papar
Nadjev:
- 100 g svježeg kozjeg sira
- 50 ml vrhnja za šlag
- 2 šnite dimljenog lososa
- 1 žlica kavijara od pastrve
- 1 grančica kopra
- med
Postupak:
Tijesto:
Špinat prelijte kipućom vodom i usitnite štapnim mikserom. Dodajte mlijeko, jaje, brašno, sol, prašak za pecivo i papar. Dobro izmiješajte. Neka odstoji dok pripremate nadjev.
Nadjev:
Izmiješajte kozji sir s malo vrhnja. Istucite ostatak vrhnja i postupno dodajte kozji sir.
Kratko prepecite tijesto na tavi. Servirajte na tanjure i dodajte nadjev. Ako želite, možete dodati kavijar od pastrve, dimljeni losos ili pršut.
Foto: Zara Home