Ove američke palačinke pripremaju se u pećnici u željeznoj ili metalnoj tavi s teškim dnom. Polutekuće tijesto od brašna, mlijeka i jaja slično je srodnim tijestima kao što su blini ili tanke palačinke. Obično su neutralnog okusa i najčešće se jedu uz nešto slatko, no ovoga puta donosimo recept za slanu varijantu koja će biti idealna za brunch.
Sastojci (za tavu od 24 cm):
- 225 ml punomasnog mlijeka
- 3 jaja veličine L
- 1 šalica brašna (oko 130 g)
- 5 žlica maslaca
- 1/2 žličice soli
- svježe mljeveni crni papar po želji
- 2 žlice usitnjenog svježeg vlasca
- 1 žličica svježeg origana
- 1 burrata ili mozzarella
- 1 grančica cherry rajčica
- ekstra djevičansko maslinovo ulje
- listići rukole (po želji)
Priprema:
- Zagrijte pećnicu 20 minuta na 220 ºC
- Istucite jaja i pomiješajte ih s mlijekom, brašnom, soli, paprom, usitnjenim vlascem i svježim origanom. Ostavite sa strane.
- Operite grančicu cherry rajčica, ali pritom pripazite da ostane cijela te je zatim osušite i začinite s malo ulja, soli i papra. Stavite je na pladanj za pečenje u koji ste prethodno stavili papir za pečenje.
- Zagrijte tavu na srednje jakoj vatri. Kada se zagrije, smanjite jačinu vatre i u tavi otopite maslac. U ovom je koraku važno smanjiti vatru kako maslac ne bi zagorio.
- Ulijte tijesto u tavu i stavite je na pladanj za pečenje, pokraj rajčica.
- Pecite otprilike 25 minuta. Važno je da tijekom pripreme palačinke ne otvarate pećnicu, pa ako želite, prvo pripremite rajčice.
- Izvadite tavu iz pećnice i na palačinku stavite burratu ili mozzarellu, cherry rajčice i listove rukole. Popaprite i dodajte nekoliko kapljica ekstra djevičanskog maslinovog ulja.
Foto & recept: Zara Home