Ništa ne govori ‘proljeće’ bolje od sladoleda, a kada je taj sladoled u sklopu fine torte stvari postaju uistinu odlične. Rođendanski san svakog klinca, raspiruje maštu i odraslima jer efektivno rashlađuje, ukusna je i treba je cijelu pojesti prije nego što se otopi što opravdava pretjerano uživanje u slatkom. Još ako je pridodano sezonsko voće, možemo se praviti i da je zdrava.
Postoje dvije varijante sladoledne torte – teža i lakša. Teža uključuje izradu domaćeg sladoleda, za koju se možete odlučiti u posebnim prilikama, ali mi vam donosimo recept za onu lakšu i bržu svakodnevnu verziju s kupovnim sladoledom. Ako si baš skroz želite olakšati stvar, baza vam može biti kao za cheesecake – od smrvljenih keksa i maslaca (pazite da je gusta i dobro ohlađena da sladoled ne procuri), a za one koji traže barem malo izazova mogu ispeći brownie bazu.
Sladoledna torta sa šumskim voćem
Za brownie bazu:
200 g čokolade za kuhanje
100 g maslaca
100 g šećera
75 g brašna
3 jaja
2 žlice kakaa u prahu
1 žličica ekstrakta vanilije
1/4 žličice soli
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva i pripremite lim za pečenje. Otopite čokoladu i maslac na laganoj vatri. Umiješajte šećer, kakao u prahu i ekstrakt vanilije, zatim jedno po jedno jaje brzo miješajući. Na kraju ubacite brašno i pazite da vam ne ostanu grudice. Pecite 25-30 minuta – provjerite je li pečeno uz pomoć čačkalice. Bazu dobro ohladite.
Za sladoledni nadjev:
1 l sladoleda od vanilije
1 l sladoleda od jagode
šumsko voće za ukrašavanje
Okuse sladoleda možete i odabrati sami, kao i količinu slojeva. U svakom slučaju mora biti lagano otopljen tako da ga možete poravnati na bazu. Složite jedan okus pa zamrznite dok se ne stisne, zatim dodajte drugi okus i opet stavite da se stisne, sve dok niste gotovi sa slaganjem. Prije posluživanja ukrasite šumskim voćem po izboru.
Foto: Instagram