Ljeto, gradska žega i vrući asfalt čekaju nas u nadolazećim tjednima pa smo razmislili kako cijeli scenarij rashladiti nečim slatkim. Sirovi desert upravo u ljetnim mjesecima dobivaju svojih pet minuta slave. Na Instagram profilima gastro entuzijasta i kulinarskih virtuoza već smo na prvi pogled mogli vidjeti koje će delicije biti apsolutni favoriti. Sirovi deserti pripremaju se od neprerađenih namirnica pa vam za njih neće trebati pećnica.
S holističkog aspekta mnogo se piše o važnosti sirove hrane općenito i njezinim mnogobrojnim pozitivnim učincima na zdravlje u cjelini. Sladoledi su se zasigurno našli pri vrhu liste omiljenih proizvoda čim poraste temperatura. No, ako niste ljubitelj šećernih delicija koje su često pune boja, aroma i pojačivača okusa imamo nekoliko zdravih ideja. Fotogenični sirovi deserti ubrzo će postati omiljeni slatki zalogaj kojem ćete se i nakon ljeta rado vraćati.
Sirovi deserti za ljetne mjesece
Pripremanje recepata koji slijede u nastavku prije svega je odličan izbor za sve one koji ne žele slobodno vrijeme provoditi u kuhinji. Naime, potrebno vam je tek nekoliko kuhinjskih pomagala, a slastice u hladnjaku mogu stajati i do tjedan dana. Ne trebate paliti niti pećnicu i još k tome su potpuno zdravi pa će uživanje u njima biti potpuno ‘bezgrešno’.
Punjene datulje
Sastojci:
- 10 Medjool datulja
- 3 reda tamne čokolade za kuhanje
- bademi za punjenje
- 1 žlica tahinija
** kokos, granola
Upute:
Iz datulja izvadite košticu i prerežite ih po sredini. Na laganoj vatri otopite čokoladu i dodajte tahini pa pustite da se ohladi i zgusne u ljepljivu pastu. U svaku datulju stavite badem pa žličicom stavite tahini smjesu i posipajte granolom i kokosom po izboru. Rashladite nekoliko sati prije posluživanja.
Sladoled od jogurta
Sastojci:
- 2 grčka jogurta
- 2 žlice chia sjemenki
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 1 šalica smrznutih malina
- 1 žlica meda
- 1/2 šalice sjeckanih trešanja
Upute:
Pripremite pekmez tako da na laganoj vatri rastopite maline, med i chia sjemenke. Kad se sve zgusne, a sjemenke upiju tekućinu ostavite da se potpuno rashladi. Umiješajte jogurt i vaniliju pa sipajte u kalupe za sladoled. Utisnite sjeckane trešnje i stavite u zamrzivač na nekoliko sati.
Energetske pločice
Sastojci:
- 2 šalice zobenih pahuljica
- 2 žlice maslaca od kikirikija ili lješnjaka
- 2 žlice meda
- 1/2 žličice cimeta
- 1/2 naribane korice naranče
- sjeckana čokolada za kuhanje
Upute:
Sve sastojke izmiješajte u zdjeli i ostavite u hladnjaku pola sata, a zatim mokrim rukama oblikujte kuglice i stavite ih u zamrzivač na još pola sata. Energetske kuglice u hladnjaku mogu stajati do tjedan dana.
Foto: Instagram