Kada je riječ o vikend doručku spremni smo se potruditi malo više kako bi ritual uživanja u slobodnom jutru bio na razini. Ponekad je samo stvar pronalaska pravog recepta, a ne nužno predugog stajanja uz pećnicu i eksperimentiranja. A kada je riječ o palačinkama i svim njihovim izvedenicama u zemljama diljem svijeta, mogli bismo reći da se radi o omiljenom odabiru. Čak je možda najzabavnije zaobići tradicionalne recepte i isprobati neku od ideja iz svjetskih kuhinja.
Pisali smo o mnogim spomenutim idejama, danskim palačinkama, vaflima, japanskim palačinkama i sličnom, a danas su nam na rasporedu ruske poslastice koje su nešto između pogačica i palačinki, a zovu se sirniki. Glavni sastojak im je svježi sir koji se miješa s jajetom, brašnom i šećerom te peče poput uštipka.
Kako se pripremaju sirniki?
- 300 g svježeg sira
- 1 jaje
- 3 žlice brašna
- 1 žlica šećera
Pomiješajte sve sastojke i dobro ih zgnječite vilicom (možete ubaciti i u blender za jednoličniju smjesu), oblikujte žličnjake i po želji ih uvaljajte u još malo brašna te pecite na ulju dok ne pozlate s obje strane. Mogu se poslužiti s brojnim dodacima, od posipanja sa šećerom u prahu, preko džema, čokolade, voća pa sve do kondenziranog mlijeka, slane karamele, vrhnja i šećera…
Foto: Instagram