

Najbolji sendvič za dane kada nam se jede slatko: Donosimo recept za klasik koji obožava cijeli svijet
Sendvič s maslacem od kikirikija i pekmezom, odnosno ‘peanut butter & jelly’ zauzima značajno mjesto u američkoj kulturi, otkuda se i proširio na druge zemlje. PB&J sendvič se u američkim kuharicama pojavljuje još od početka 20. stoljeća, jeli su ga vojnici u Prvom svjetskom ratu iz potrebe za brzom i energetski bogatom hranom, a posebno je popularan postao nakon Drugog kada je prerađena hrana pokorila svijet. Otada je sinonim za okuse djetinjstva.
Što se Amerikanaca tiče, ne postoji dijete, a kamoli odrasla osoba koja nije probala ovu tvorevinu. Sastoji se od sloja maslaca od kikirikija namazanog na šnitu bijelog tost kruha, premazanog slojem pekmeza i preklopljenog drugom šnitom. U originalu se koristio pekmez od grožđa, ali naravno da postoje varijacije na temu što se tiče okusa, ali i vrste kruha te načina na koji se reže.
Konstanta je samo maslac od kikirikija. Sigurno ste i u filmovima vidjeli kako ih djeca s oduševljenjem jedu, ponekad tražeći da se odreže korica. Nije uopće upitno da se radi o nezdravom i kaloričnom jelu, pogotovo ako se uz to i prži u ulju. No budući da smo u par navrata pisali o comfort foodu, ovo je nešto što možete dodati na listu cijele godine, posebice ako još niste isprobali ovu kombinaciju.
Volite li spoj slatkog i slanog sigurno će vam se svidjeti. Možete prvo tostirati kruh pa na njega mazati kikiriki maslac i zatim pekmez, a možete sendvič tostirati i nakon. Izbor okusa je na vama, s time da možete pokušati napraviti i vlastiti maslac od kikirikija (recept je ovdje!) za malo zdraviju varijantu bez dodanih šećera. Isto vrijedi i za pekmez – posebno se dobro slaže s jagodom i malinom u domaćoj izvedbi.
Recept
Sastojci:
- 2 šnite kruha (sourdough)
- 2 žlice maslaca od kikirikija
- 2 žlice pekmeza (od jagoda ili malina)
- Opcionalno: cvijet sol
Priprema:
- Namažite maslac od kikirikija na obje šnite kruha.
- Ravnomjerno namažite pekmez na samo jednu šnitu kruha.
- Po želji, dodajte malo soli pa zatvorite sendvič.
- Možete ga jesti odmah, zapakirati za kasnije, ili tostirati/zapeći u tavi na maslacu, pa onda poslužiti.
Foto: Instagram