Od Šveđana nismo ‘posudili’ samo cimet rolice već i semle. Imamo recept za ova slatka punjena peciva
Švedska fika, sinonim za ispijanje kave s prijateljima ili kolegama, osim same kave obavezno uključuje i neki slatki desert, a jedan od najpoznatijih definitivno je semla. Ovaj tradicionalni brioche prava je simfonija okusa i teksture, a meko kremasto punjenje s raskošnim notama badema promijenit će vam perspektivu gledanja na pecivo. Jedan o najpopularnijih deserata u Švedskoj pronaći ćete i pod nazivima semlor i fastlagsbulle. Tradicionalno se semla pripremala prije korizme, diljem cijele regije od Danske preko Švedske pa sve do Islanda. No, danas se tradicija izmijenila i priprema se tijekom cijele godine, a možete ju naći u gotovo svakoj pekari koje ju ponosno prezentiraju kao dio švedske gastronomije.
Ako ste se pitali odakle je dobila ime, tajna se krije u brašnu semolini. Najstarija verzija semla deserta potječe još iz srednjeg vijeka i pripremala se od komada crnog kruha naropljenih u zdjelicu toplog mlijeka. Danas se, međutim, semla pažljivo priprema s kardamomom i kremastim punjenjem od badema i tučenim vrhnjem.
Razne nove verzije semle
Tijekom godina u švedskim pekarnicama pojavljivale su se razne verzije semle kao što je, na primjer, semmelwrap. Semmelwrap se priprema kao tortilja – razvaljano tijesto puni se kremom od badema i tučenim vrhnjem, a zatim se zamota u wrap. Postoje i verzije u kojima se semla puni Nutellom, bobičastim voćem, postoje i pržene verzije semle itd. Ipak, nijedna nova izvedenica nije uspjela nadmašiti original.
Šveđani semlu najčešće jedu uz kavu, a ukoliko želite isprobati ovo tradicionalno švedsko pecivo, u nastavku donosimo isprobani recept Tanje Pastuović Klaić čije kreativne slastice volimo pratiti na blogu i Instagram profilu COOKam i guštam.
COOKam i guštam: Recept za semlu
Sastojci (za 8 kolača):
Tijesto:
- 350 g glatkog brašna
- 1/4 žličice soli
- 1 žličica praška za pecivo
- 1 žličica kardamoma
- 1 jaje
- 150 ml toplog mlijeka
- 20 g svježeg kvasca
- 50 g šećera
- 80 g maslaca (mekanog)
- 1 jaje
- malo mlijeka ili vode, za premazivanje
Nadjev:
- 100 g blanširanih badema
- 100 g šećera
- 1 žličica kardamoma
- 2 žličice ekstrakta vanilije
- 2 žlice vode
- 80 ml toplog mlijeka
- mrvice tijesta iz peciva
- 250 ml vrhnja za šlag
- 1 žlica šećera u prahu
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- malo šećera u prahu, za posipavanje
Ostani u korak
s trendovima
Prijavi se na Journal newsletter.
Postupak:
U manjoj posudi ili šalici pomiješajte kvasac, žličicu šećera i 50 ml toplog mlijeka pa ostavite 10 minuta, da se napravi pjenica.
U veliku zdjelu stavite prosijano brašno, dodajte prašak za pecivo, kardamom i malo soli, promiješajte pa dodajte jaje, preostali šećer, 100 ml toplog mlijeka i omekšani maslac. Tijesto mijesite u mikseru s nastavkom za tijesta (kukom ili spiralama) minimalno 5 minuta, odnosno dok ne postane glatko. Gotovo je kad se više ne lijepi za posudu. Na kraju još malo ručno mijesite tijesto, zatim ga vratitee u posudu, pokrijte prozirnom folijom i ostavite da se diže oko 20 minuta.
Tijesto izvadite iz posude, podijelite na 9 jednakih dijelova pa svaki oblikujte u kuglu. Kuglice tijesta stavite na lim obložen papirom za pečenje, pokrijte prozirnom folijom i ostavite da se dižu oko sat vremena.
Pećnicu zagrijte na 200°C.
U maloj posudi umutite jaje i žlicu vode pa četkicom premažite tijesto. Stavite u zagrijanu pećnicu i pecite oko 15 minuta (nakon 10 minuta provjeravajte svoja peciva). Izvadite iz pećnice i ostavite da se ohlade.
Gornji dio ohlađenih peciva izrežite u oblik trokuta. Donji dio izdubite, mrvice tijesta stavite sa strane (trebat će vam za nadjev).
Pripremite nadjev – blanširane bademe stavite u blender, dodajte 2 žlice šećera i sameljite. Mljevenim bademima dodajte šećer u prahu, vaniliju, malo vode, mrvice od peciva i vruće mlijeko, pa sve pomiješajte tako da se sastojci sjedine. Nadjev treba biti gust ali ne tvrd, više kremast (kao za orahnjaču) pa prema tome dozirajte tekućinu. Nadjevom punite izdubljena peciva, za svako pecivo trebat će vam oko 2 žličice nadjeva.
U vrhnje za šlag dodajte vaniliju i šećer u prahu i mutite dok ne dobijete čvrsti šlag, pazeći da ga ne premiksate.
Na napunjena peciva nanesite šlag i na vrh stavite gornji dio tijeta, trokutaste poklopčiće. Pospite šećerom u prahu i poslužite. Ovi kolači odlični su (možda čak i bolji!) i sljedeći dan, sastojci se još bolje prožmu samo je važno čuvati ih dobro zatvorene kako se ne bi osušili.
Recept: Tanja Pastuović Klaić (COOKam i guštam) Foto: Vigor Klaić