Kava je napitak u kojem uživamo tijekom cijele godine. Pogotovo u ponedjeljak ujutro kad nam je potrebna dodatna doza energije i motivacije za radni tjedan. Rijetko koje druženje i okupljanje možemo zamisliti bez finog mirisa kave u zraku. Postoji li neko drugo piće koje ima takvu moć da u trenu popravi raspoloženje? Bez obzira na to koja vrsta je vaš favorit, proljetna kava u novim receptima pravo je osvježenje za nepce svakog istinskog kavoljupca.
Aroma mente, lavande, borovnice i orašida odlično se slaže s toplim notama kofeina. Imamo četiri ideje uz koje proljetna kava budi baš sva osjetila kroz nove neodoljive okuse.
Proljetna kava s lavandom
Sastojci:
- 1/2 šalice crne kave
- 1/2 šalice bademovog mlijeka
- 1 žličica lavande (suhe ili svježe)
- 1/3 mahune vanilije
- 1 žlica meda
** mlijeko za pjenu, lavanda za ukrašavanje
Upute:
U loncu zagrijati mlijeko, mahunu vanilije i lavandu do vrenja, a na kraju dodati med. Dodati crnu kavu i promiješati te ostaviti da odstoji bar 5 minuta. Procijediti kroz sito u šalicu, dodati pjenu i posipati lavandom za efektniji dojam.
Latte s borovnicama
Sastojci:
- 1/4 šalice borovnica
- 1 žličica vanilin šećera
- 1 žlica vode
- 1 šalica espressa (hladnog)
- 1/2 šalice mlijeka
Upute:
Borovnice usitnite vilicom pa dodajte u lončić sa šećerom i vodom te prokuhati 5 minuta. Ohladiti dok se sirup ne zgusne, još jednom promiješati pa sipati u šalicu. Preliti kavom i mlijekom u slojevima do vrha.
Mocha s mentom
Sastojci:
- 1/2 šalice mlijeka
- 1/2 šalice vode
- 1 žlica kakaa za kolače
- 1 paketić instant kave
- 1/2 žličice ekstrakta mente ili sirupa
- kockice leda
** zaslađivač po želji, listići mente
Upute:
Pripremiti instant kavu s mlijekom i vodom pa dodati kakao. Ubaciti u blender i dodati ostale sastojke te pulsirati dok se sve ne poveže. Poslužiti u čaši ili šalici s kockicama leda i listićima svježe mente, zasladiti po želji.
Orašasta doza kofeina
Sastojci:
- 2 žlice agavinog sirupa
- 1 žlica maslaca od kikirikija ili lješnjaka
- 1 šalica punomasnog mlijeka
- 1 šalica espressa
** cimet za posipavanje
Upute:
Na laganoj vatri u lončiću zagrijati maslac i agavin sirup dok se ne poveže. Dodati mlijeko uz neprestano miješanje pa sipati u šalicu. Dodati kavu i posipati cimetom.
Foto: Instagram