Ako ste pravi foodie, posjetite ovaj europski gradić koji je Anthony Bourdain proglasio gastro rajem
San Sebastián (ili Donostia), smješten u srcu Baskije, pravi je skriveni biser za ljubitelje hrane. Ovaj šarmantni grad ne privlači samo svojim spektakularnim pogledom na Atlantski ocean i krajolikom, već i nevjerojatnom gastronomskom scenom koja ga čini jednim od vodećih foodie odredišta u Europi. Poznati kuhar Anthony Bourdain jednom je izjavio kako je San Sebastián možda najbolje mjesto za uživanje u hrani u cijeloj Europi, a kad se upoznate s lokalnim okusima, jasno je zašto.
Baskijska kuhinja – bogatstvo okusa
Kada razmišljamo o španjolskoj kuhinji, često zamišljamo tapase i sangriju. No, San Sebastian nudi nešto potpuno jedinstveno – pintxose, baskijsku verziju tapasa. Pintxosi nisu specifično jelo već način posluživanja malih zalogaja, probodenih čačkalicom (odakle i dolazi njihovo ime, od španjolske riječi pinchar – ubosti). Uživanje u ovim ukusnim zalogajima najbolje je kroz txikiteo – svojevrsni pub crawl koji vodi kroz šarene barove starog grada. Za autentično iskustvo, svakako posjetite Bar Nestor, legendarno mjesto gdje se tortilja poslužuje samo dva puta dnevno, ili Casa Vergara, gdje vas očekuje pravi praznik za oči i nepce.
Užitak u čaši – Txakoli
Svaki zalogaj pintxosa prati čaša txakolija, lagano gaziranog bijelog vina iz Baskije. Njegov osvježavajući okus i niska razina alkohola savršeno se uklapaju u opuštenu atmosferu baskijskih barova. Ono što ovo vino čini posebnim nije samo okus, već i način na koji se toči – s visine od čak 30 cm kako bi se stvorila pjenušavost. Ovo iskustvo možete isprobati u baru Bartolo, gdje uz vrhunski txakoli možete uživati i u izuzetnim odrescima.
Vrhunska govedina – Txuleta
Ako vam pintxosi nisu dovoljni, obavezno isprobajte baskijski odrezak – Txuletu. Ovaj sočan T-bone pravi je mesni spektakl. San Sebastian zbog svoje klime ima idealne uvjete za uzgoj govedine, a odrezak ovdje poslužuju uz tradicionalnu lokalnu jabukovaču. Txuleta restoran specijaliziran je za ovaj mesni specijalitet, a za autentično iskustvo ne propustite i Txirrita Sagardotegia, gdje odrezak možete upariti s neograničenom količinom jabukovače.
Michelinov raj
San Sebastian je grad s jednom od najvećih koncentracija restorana s Michelinovim zvjezdicama u svijetu. Ova kulinarska raskoš rezultat je stoljetne tradicije gastronomskih društava – txokos – gdje se prenose znanje i vještine. U krugu od 25 km (ili 10 minuta vožnje) nalazi se ukupno 16 Michelinovih zvjezdica. Neki od restorana imaju više od jedne zvjezdice (do tri). Zvjezdice dijeli 8 restorana u tom području. Restorani poput Arzaka, s tri zvjezdice, vode vas na nezaboravno putovanje kroz suvremenu baskijsku kuhinju, dok Elkano nudi jednostavnu, ali savršeno pripremljenu ribu – mjesto koje je osvojilo i Anthonyja Bourdaina.
Baskijski kolač od sira
Niti jedan posjet San Sebastianu ne bi bio potpun bez degustacije baskijskog kolača od sira, čiji zagorjeli rubovi kriju bogatu, kremastu unutrašnjost. Ova slastica, koju je stvorio kuhar Santiago Rivera u La Vina Caféu, postala je globalni hit, no nigdje je ne možete doživjeti poput izvornika u San Sebastianu.
Za slatku poslasticu u pokretu, svratite u The Loaf Bakery ili posjetite tradicionalnu slastičarnicu Otaegui u srcu starog grada.
San Sebastian, sa svojom nevjerojatnom kulinarskom raznolikošću, definitivno je mjesto gdje svaki zalogaj priča priču o kulturi, povijesti i ljubavi prema hrani.
Foto: iStock, Instagram (@elkano_jatetxea)