Ovu roladu čini nježni pahuljasti biskvit, s vrlo aromatičnom kombinacijom kreme od jagode. Desert je vrlo lagan, a poslužen ravno iz hladnjaka savršeno osvježavajuć!
Sastojci za kremu od jagoda:
- 450 g jagoda
- 250 ml vrhnja za šlag
- 1 paketić želatine
- 70 g šećera u prahu
- 1 žličica vanilin šećera
- prstohvat soli
Postupak:
Odvojite 400g jagoda i izmiksajte u blenderu (ili štapnim mikserom). Želatinu pripremite po uputama s vrećice. Istucite vrhnje s prstohvatom soli u čvrsti šlag pa postupno dodajte šećer i polako ulijevajte izblendane jagode.
Otopite želatinu na laganoj vatri, dodajte 2 žličice kreme, promiješajte i umiješajte u ostatak kreme. Gotovu kremu stavite u frižider da se sasvim dobro stisne.
Sastojci za biskvit:
- 100 g brašna za kolače
- 3 jaja
- 75 g šećera
- prstohvat soli
- 1 žličica praška za pecivo
Postupak:
Odvojite bjelanjke od žumanjaka i istucite ih u čvrsti snijeg. Postupno dodajte šećer i prstohvat soli. Miksajte dok masa ne postane dosta gusta i sjajna. Zatim dodajte jedan po jedan žumanjak miksajući na laganoj brzini. Žlicom lagano dodajte brašno i prašak za pecivo uz stalno miksanje.
Pleh obložite papirom za pečenje i ravnomjerno rasporedite tijesto. Pecite na 200 stupnjeva oko 10 minuta, dok lagano ne porumeni.
Prostrite kuhinjsku krpu na stol i pospite s 2-3 žlice šećera. Na šećer stavite kolač izvađen iz pećnice (papirom za pečenje prema gore). Nakon cca 5 minuta nježno maknite papir za pečenje i zarolajte roladu zajedno s krpom (namaz od šećera neće dopustiti da se tijesto zalijepi). Ostavite da se ohladi.
Odmotajte roladu i napunite je kremom, ali 1-2 cm ruba torte ostavite praznim. 50 g jagoda narežite na sitne komadiće i stavite na kremu, tijesto zarolajte po dužoj strani. Gotovu roladu zamotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na nekoliko sati. Kremom koja nije stala u tijesto možete ukrasiti roladu. Uživajte u kolaču!
Recept nam donosi Tonka Radić Čobanov s bloga Tonkina kužina. Još odličnih recepata pronađite na njenom Instagram profilu.
Foto: Tonka Radić Čobanov